După trimiterea unor nave și avioane franceze în estul Mediteranei - Erdogan bate în retragere
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a pledat pentru dialog, joi, pentru depăşirea tensiunilor din estul Mării Mediterane, în contextul în care Grecia a efectuat exerciţii militare împreună cu Franţa, ca reacţie la activităţile turce de explorare în zone disputate.
„Calea spre o soluţie în estul Mediteranei este prin dialog şi negociere. Noi nu ne aventurăm în acţiuni care nu sunt necesare şi nu căutăm tensiuni”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.
În contextul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, Franţa a trimis două nave militare şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane, informează cotidianul Le Monde. Avioanele militare vor fi staţionate în Insula Creta. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a criticat dur „încălcarea” de către Turcia a suveranităţii Republicii Cipru şi Greciei. „Prezenţa militară franceză are scopul intensificării evaluării autonome a situaţiei şi afirmării ataşamentului Franţei faţă de principiul liberei circulaţii, siguranţei maritime în Mediterană şi respectării dreptului internaţional”, a afirmat Macron.
Nave militare franceze, inclusiv fregata Lafayette, au efectuat joi exerciţii cu Forţele Navale elene în largul Insulei Creta. „Emmanuel Macron este un prieten adevărat al Greciei şi un apărător activ al valorilor europene şi internaţionale”, a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.
Reacţia Turciei la Acordul juridic dintre Grecia şi Egipt privind constituirea unei zone economice exclusive arată că Ankara „nu poate accepta principiile europene ale secolului 21 şi că rămâne blocată în logica utilizării forţei şi a ameninţărilor”, a declarat Kyriakos Mitsotakis într-un discurs televizat despre escaladarea tensiunilor în estul Mediteranei. „Grecia nu este o ţară care să îi ameninţe pe alţii sau să accepte să fie şantajată”, dar rămâne vigilentă, mobilizează forţele armate şi recurge la diplomaţie pentru rezolvarea problemelor. Grecia nu va iniţia tensiuni, dar va răspunde oricăror provocări, a avertizat Kyriakos Mitsotakis.
Nava turcă Oruç Reis a iniţiat activităţi de explorare a zăcămintelor de petrol şi gaze în estul Mării Mediterane, în apropierea Insulei Creta (Grecia) şi a Republicii Cipru. Ambarcaţiunea de explorare este escortată de cinci nave militare, potrivit Ministerului turc al Apărării.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat în urmă cu câteva zile reluarea activităţilor de explorare în estul Mării Mediterane ca reacţie la semnarea unui acord de cooperare maritimă de către Grecia şi Egipt.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.