Echipa de tranziţie prezidenţială a lui Donald Trump a declarat sâmbătă că un strateg republican care a subliniat anterior în cursul zilei unele direcţii potenţiale ale unui plan de pace susţinut de SUA în Ucraina nu a vorbit în numele preşedintelui ales, relatează Reuters.

 

Bryan Lanza, un strateg vechi al Partidului Republican care a fost contractant pentru echipa de campanie a lui Trump, a afirmat sâmbătă într-un interviu pentru BBC că administraţia Trump îi va cere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski o „viziune realistă pentru pace".

El a spus că prioritatea noii administraţii americane în Ucraina va fi obţinerea păcii, şi nu returnarea teritoriilor pierdute, inclusiv Crimeea.

„Iar dacă preşedintele Zelenski vine la masă şi spune, ei bine, putem avea pace doar dacă avem Crimeea, ne arată că nu este serios. Crimeea a dispărut", a spus el. „Şi dacă prioritatea ta este de a recupera Crimeea şi de a avea soldaţi americani care să lupte pentru a recupera Crimeea, atunci eşti pe cont propriu", a adăugat Lanza.

Răspunzând la comentariile lui Lanza, un purtător de cuvânt al echipei de tranziţie a negat că Lanza ar fi vorbit în numele lui Trump.  Echipa de tranziţie a lui Trump verifică în prezent personalul şi elaborează politicile pe care Trump le-ar putea adopta în timpul celui de-al doilea mandat.

„Bryan Lanza a fost un contractor pentru campanie", a spus purtătorul de cuvânt, care a refuzat să fie numit.

„Nu lucrează pentru preşedintele Trump şi nu vorbeşte în numele lui", a adăugat el.

În timpul campaniei electorale, Trump a spus că va găsi o soluţie pentru a pune capăt războiului „într-o zi", dar nu a explicat cum va face acest lucru.

Zelenski şi Trump au vorbit la telefon săptămâna aceasta după alegerile din SUA, într-o conversaţie la care s-a alăturat şi Elon Musk, miliardarul susţinător al lui Trump, conform unor relatări din mass-media.

În acest context, preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat un tratat privind parteneriatul strategic al Moscovei cu Coreea de Nord, care include o prevedere de apărare reciprocă, conform unui decret publicat sâmbătă, informează Reuters. Acordul, semnat de Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în iunie, după un summit la Phenian, cere fiecărei părţi să vină în ajutorul celeilalte în cazul unui atac armat. Tratatul întăreşte legăturile dintre Moscova şi Phenian, deja strânse de când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă din Ucraina în februarie 2022.

Rapoarte din Coreea de Sud şi ţări occidentale spun că Phenianul a furnizat armament Rusiei. Experţii criminalişti ucraineni afirmă că au găsit urme ale armelor la locurile atacurilor ruseşti.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Phenianul a trimis 11.000 de soldaţi în Rusia, iar unii dintre ei au suferit pierderi în luptele cu forţele Kievului din regiunea Kursk din sudul Rusiei.