Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi, în cadrul unei vizite oficiale la Baku, că „lupta" aliatului său, Azerbaidjan, împotriva Armeniei nu s-a încheiat după victoria sa în conflictul din Nagorno-Karabah, relatează AFP.

„Faptul că Azerbaidjanul şi-a salvat teritoriile de la ocupaţie nu înseamnă că lupta s-a încheiat. Lupta din sferele politice şi militare va continua acum pe multe alte fronturi", a declarat el într-un discurs rostit cu ocazia unei parade militare organizate în capitala Azerbaidjanului, transmisă la televizor.

Erdogan, aflat în vizită la Baku pentru a sărbători victoria „glorioasă" a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, a afirmat că „lupta" aliatului său împotriva Armeniei trebuie să continue.

Armenia „trebuie să vadă că nu va obţine niciun rezultat cu încurajările imperialiştilor occidentali", a afirmat preşedintele turc, a cărui ţară este membră NATO, acuzând de asemenea Erevanul că a comis crime de război în Nagorno-Karabah şi că a provocat doar „masacru, distrugere şi lacrimi".

ONG-ul Amnesty International a cerut, tot ieri, anchete independente pentru a identifica autorii crimelor de război comise de forţele azere şi armene pentru a-i „aduce în faţa justiţiei".

Preşedintele azer Ilham Aliev a salutat la rândul său sprijinul neclintit al Ankarei în conflict, care „a dat încredere poporului azer".

„Armenia nu a reuşit să concureze cu noi nici din punct de vedere economic, nici militar", a mai spus el.

Erdogan urma să participe la o întrevedere cu Ilham Aliev pentru a discuta despre întărirea legăturilor dintre cele două „ţări înfrăţite" şi despre „dreptul legitim al Azerbaidjanului" de a recuceri Nagorno-Karabah.

Recenta victorie a aliatului său azer, înarmat de Turcia, îi permite Ankarei să-şi consolideze influenţa geopolitică în Caucaz.

„Azerbaidjanul nu ar fi reuşit să obţină un succes militar în Karabah fără sprijinul politic deschis al Turciei", a declarat pentru AFP analistul Elhan Shahinoglu de la centrul de reflecţie Atlas din Baku. În opinia acestuia, fără sprijinul lui Erdogan, Rusia, putere regională şi aliat al Armeniei, ar fi reuşit să facă presiuni asupra Baku şi să pună capăt luptelor, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor conflicte în ultimii ani.

Mii de persoane au protestat, miercuri, în faţa Parlamentului Armeniei, cerând demisia premierului Nikol Pashinyan, pe fondul nemulţumirii faţă de acordul cu Azerbaidjanul, care a permis încetarea confruntărilor în regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Opoziţia din Armenia i-a cerut premierului Nikol Pashinyan să demisioneze până marţi, dar acesta a ignorat solicitarea, argumentând că acordul de pace a fost dificil, dar necesar, evitându-se pierderea întregii regiuni Nagorno-Karabah. Armenia a pierdut o mare parte din regiunea Nagorno-Karabah în urma recentului conflict militar.

La protestul organizat miercuri în centrul oraşului Erevan au participat aproximativ 15.000 de persoane.