Preşedintele în funcţie al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este pe primul loc în scrutinul prezidenţial, care, cel mai probabil, va fi urmat de turul al doilea, iar Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al liderului de la Ankara, a câştigat alegerile parlamentare.

 

Potrivit rezultatelor oficiale raportate după numărarea a peste 95% din buletinele de vot, Recep Erdogan a obţinut 49,5% din voturi, iar candidatul alianţei opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, are scorul de 44,79%. Sinan Ogan a primit 5,27% din voturi, conform publicaţiei Hurriyet. În contextul în care niciun candidat nu depăşeşte 50% din voturi, Turcia se îndreaptă spre turul al doilea al scrutinului prezidenţial, care va avea loc peste două săptămâni.

În scrutinul parlamentar, pe primul loc se poziţionează tot formaţiunea preşedintelui Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, dreapta), cu 35,5% din voturi. Partidul Popular Republican (CHP, centru-stânga), condus de Kemal Kilicdaroglu, a obţinut 25% din voturi, iar Mişcarea Naţionalistă (MHP, dreapta) 10,2%. Partidul Binelui (IYI, centru-dreapta) a obţinut 9,9%, iar Partidul Verzilor şi Viitorului Stângii (YSP, ecologist) 8,73%.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este prins într-o cursă electorală strânsă. Rezultatele, indiferent dacă vor veni în câteva zile sau după ce va avea loc un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, vor determina dacă un aliat NATO care se află la granița dintre Europa și Asia, dar care se învecinează cu Siria și Iranul, rămâne sub controlul lui Erdogan sau reia calea mai democratică promisă de principalul său rival, liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu, scrie AP. Vorbind în fața susținătorilor din Ankara, Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a declarat că ar putea câștiga în continuare, dar că va respecta decizia națiunii în cazul în care cursa va ajunge la un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni.

„Nu știm încă dacă alegerile s-au încheiat în primul tur. ... Dacă națiunea noastră a optat pentru un al doilea tur de scrutin, acest lucru este de asemenea binevenit", a declarat Erdogan luni, menționând că voturile cetățenilor turci care trăiesc în străinătate trebuie încă numărate. El a obținut 60% din voturile din străinătate în 2018.

Alegerile din acest an s-au axat în mare parte pe probleme interne, cum ar fi economia, drepturile civile și cutremurul din februarie care a ucis peste 50.000 de persoane. Dar națiunile occidentale și investitorii străini au așteptat, de asemenea, rezultatul din cauza conducerii neortodoxe a economiei și a eforturilor adesea mercantile, dar de succes, ale lui Erdogan de a plasa Turcia în centrul negocierilor internaționale.

„Vom câștiga în mod absolut turul al doilea... și vom aduce democrația", a declarat Kilicdaroglu, 74 de ani, candidatul unei alianțe formate din șase partide, argumentând că Erdogan a pierdut încrederea unei națiuni care cere acum o schimbare. Autoritatea electorală din Turcia, Consiliul Electoral Suprem, a declarat că a furnizat „instantaneu" cifrele partidelor politice concurente și că va face publice rezultatele după ce numărătoarea va fi finalizată și încheiată. Majoritatea buletinelor de vot de la cei 3,4 milioane de alegători de peste hotare cu drept de vot trebuie încă numărate, potrivit consiliului. Erdogan a guvernat Turcia fie ca prim-ministru, fie ca președinte din 2003. În perioada premergătoare alegerilor, sondajele de opinie au indicat că liderul din ce în ce mai autoritar se află la mică distanță de contracandidatul său.