Fără respectarea Brexit nu va fi tratat comercial bilateral - Avertismentul democraţilor
Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, a cerut joi Marii Britanii să nu modifice condiţiile Brexit, avertizând că orice viitor tratat comercial bilateral depinde de respectarea Acordului de pace din Irlanda de Nord.
„Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a instaurat pacea în Irlanda de Nord, să devină victima Brexit”, a declarat Joseph Biden, fost vicepreşedinte al SUA.
„Orice acord comercial dintre SUA şi Marea Britanie va depinde de respectarea Acordului din Vinerea Mare şi de evitarea revenirii la controale vamale”, a subliniat Biden.
Guvernul de la Londra a reacţionat la criticile lui Joseph Biden, subliniind, conform agenţiei Reuters, că Acordul de pace nord-irlandez nu este expus riscurilor.
Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.
Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson intenţionează să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat și ea miercuri iniţiativa Guvernului Boris Johnson de modificare a unor clauze ale Acordului Brexit. „Acest acord a fost negociat în trei ani şi am lucrat neîncetat la el. UE şi Marea Britanie au stabilit că aceasta a fost cea mai bună modalitate şi singura de a asigura pacea pe Insula Irlanda. Şi nu vom face niciun pas înapoi. Este vorba de o problemă de drept, de încredere şi de bună-credinţă”, a atras atenţia Ursula von der Leyen.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.