În cazul amplificării tensiunilor cu Iranul - SUA ar putea trimite 120.000 de militari în O.Mijlociu
Secretarul interimar al Apărării din SUA, Patrick Shanahan, a prezentat un plan care prevede trimiterea a 120.000 de militari americani în Orientul Mijlociu în cazul amplificării tensiunilor cu Iranul, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.
În cursul unei reuniuni desfăşurate la Casa Albă, Patrick Shanahan a prezentat un plan operaţional care prevede trimiterea a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu pentru situaţia în care Iranul ar ataca obiective americane sau ar accelera activităţile nucleare. Planul a fost revizuit la cererea unor membri radicali ai Administraţiei Donald Trump, în principal la insistenţele lui John Bolton, consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională. Pe fondul tensiunilor, Germania, Franţa şi Marea Britanie au semnalat dorinţa de menţinere a Acordului nuclear cu Iranul, contestat puternic de preşedintele SUA, Donald Trump.
„În Europa, noi considerăm acest Acoprd necesar pentru a avea securitate”, a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, citat de publicaţia Die Welt. Statele Unite şi Iranul ar putea fi atrase „accidental” într-un conflict, în contextul tensiunilor din regiunea Golfului Persic, a avertizat Guvernul Marii Britanii. Arabia Saudită, principalul inamic al Iranului, susţine că două petroliere au fost vizate de acte de sabotaj în largul Emiratelor Arabe Unite. Incidentul s-a produs exact după ce Statele Unite avertizaseră că „Iranul sau grupuri intermediare” ar putea perturba traficul maritim în Golful Persic după impunerea de noi sancţiuni americane în contexul retragerii Washingtonului din Acordul atomic internaţional. „Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu riscul unui conflict care ar putea izbucni accidental printr-o escaladare neintenţionată care se încheie printr-un conflict”, a declarat luni Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, citat de agenţia Associated Press. Ieri, Arabia Saudită a anunțat că două stații de pompare a petrolului au fost lovite în urma unui atac cu drone, în ceea ce a numit un act „laș” de terorism, la două zile după ce două nave petroliere saudite au fost sabotate în largul coastei Emiratelor Arabe Unite, relatează Reuters. Ministrul Energiei al celui mai mare exportator de petrol din lume a declarat că atacul a provocat un incendiu, care a fost controlat și a provocat daune minore la o stație de pompare, dar nu a afectat producția de petrol sau exporturile de produse petroliere și țiței. Actele de sabotaj din zona Golfului Persic au rolul de a conduce la izbucnirea unui conflict militar, a acuzat marţi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif. Ministrul iranian de Externe se află la New Delhi, unde a discutat inclusiv despre „activităţile suspecte şi despre actele de sabotaj din regiune”. În contextul tensiunilor cu Iranul, Statele Unite au trimis deja bombardiere B-52 la Baza aeriană Al Udeid din Qatar, iar portavionul USS Abraham Lincoln şi grupul naval aferent se deplasează spre Golful Persic.
Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.