În ciuda opoziţiei președintelui rusofon Igor Dodon - Moldova, paşi concreți spre UE
Guvernul de la Chișinău a anunțat că susține inițiativa de a include în Constituție sintagma privind aspirațiile de integrare europeană a Republicii Moldova, iar președintele Igor Dodon a precizat că va bloca implementarea acestei iniţiative.
Cabinetul de miniștri a dat miercuri aviz pozitiv inițiativei Partidului Democrat (PD) de completare a Constituției prin includerea sintagmei privind aspirațiile de integrare europeană a țării și promovarea orientării Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european. Potrivit proiectului propus încă în septembrie de PD, preambulul şi a art. 1 ale Constituției vor fi completate cu prevederi care vor stabili expres obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova.
De asemenea, se propune completarea Constituţiei cu un articol nou, potrivit căruia, integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament prin lege organică.
„Consider iniţiativa în cauză a Partidului Democrat, la fel ca şi verdictul emis de Guvern, drept o provocare care are drept scop divizarea în continuare a societăţii moldoveneşti. Nici majoritatea parlamentară actuală, nici Guvernul nu dispun de suficientă legitimitate să adopte decizii de importanţă crucială din numele întregului popor al Moldovei. Vă amintesc că şi Parlamentul, şi Guvernul, potrivit tuturor sondajelor de opinie, înregistrează un rating foarte slab al încrederii cetățenilor. Orice amendamente la Constituţie cu privire la vectorul de politică externă a ţării sau alte probleme de importanţă majoră pot fi adoptate doar de popor în cadrul unui referendum, pe care Partidul Democrat îl va pierde fără doar şi poate. Din aceste considerente, majoritatea guvernamentală evită calea plebiscitului. În calitate de președinte al ţării şi garant al constituţiei ţării, voi bloca realizarea acestei iniţiative, folosind în acest scop toate modalităţile legale”, a reacționat Dodon.
Preşedintele moldovean a reacţionat şi faţă de semnarea în unele localităţi a unor declaraţii simbolice de unire cu România, el afirmând că acestea au un caracter antistatal, antipopular și neconstituțional. Declarațiile lui Dodon au fost făcute în contextul în care, în ultima săptămână, șapte localități din Republica Moldova au semnat o declarație simbolică pentru unirea cu România. Este vorba de comuna Puhoi din raionul Ialoveni, satul Văsieni din raionul Ialoveni, Opaci din raionul Căuşeni, comuna Parcova din raionul Edineţ, satul Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă, Bardar şi Ruseştii Noi din raionul Ialoveni.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.