În oraşul irakian Mosul - Bat clopotele din Normandia
Trei clopote turnate în Normandia au bătut marţi, la Mosul, o metropola din nordul Irakului unde bijuterii de patrimoniu sunt reconstruite după atrocităţile grupării jihadiste Stat Islamic (SI), relatează AFP.
Cu sprijinul UNESCO şi iniţiativa sa „Reînvie spiritul oraşului Mosul", mai multe proiecte sunt în desfăşurare pentru a reabilita biserici, moscheea al-Nouri şi minaretul său înclinat, vechi de 850 de ani precum şi aproximativ o sută de case din Oraşul Vechi.
Cu ocazia primei sale vizite în Irak, directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, s-a deplasat marţi la Mosul, unde s-a întâlnit pe şantiere cu ingineri pentru a urmări evoluţia lucrărilor, potrivit unui corespondent al AFP.
La mănăstirea Notre-Dame de l'Heure, pe acoperişul bisericii reconstruite cu „piatra magnifică, aurită puţin ca pâinea", aşa cum afirmă cu bucurie părintele dominican Olivier Poquillon, publicul a auzit cele trei clopote recent aduse din Franţa şi urcate în campanila lor.
„Este un simbol al revenirii la pace, o legătură cu Istoria, dar şi un simbol al speranţei pentru viitor", a indicat Azoulay, mulţumind fundaţiei ALIPH şi Emiratelor Arabe Unite pentru finanţarea restaurărilor la Mosul.
Clopotele originale au venit tot din Franţa, oferite în secolul al XIX-lea de împărăteasa Eugenie.
Cele trei noi clopote, realizate în bronz, care poartă numele celor trei arhangheli, Gavril, Mihail şi Rafael şi cântăresc între 110 şi 270 kg, au fost turnate la Villedieu-les-Poeles, în Normandia. Aceeaşi turnătorie pregăteşte clopotele pentru Notre-Dame de Paris, a subliniat Audrey Azoulay.
Prima şcoală de fete din Irak, prima şcoală de institutoare, mănăstirea Notre-Dame de L'Heure a fost construită de călugări dominicani la mijlocul secolului al XIX-lea.
„Suntem într-un loc de religie, cultură, convieţuire, educaţie, aşa că este într-adevăr un loc foarte simbolic a cărui reabilitare am vrut să o susţinem", a remarcat Audrey Azoulay.
La fel ca întregul oraş Mosul, situl a suferit de pe urma abuzurilor Statului Islamic, care făcuse din acest oraş „capitala" sa în Irak în 2014, înainte ca autorităţile să-i alunge pe jihadişti şi să-şi proclame victoria în 2017.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.