Guvernul Germaniei a cerut, vineri, Administraţiei Vladimir Putin să clarifice dacă Rusia a fost implicată în incidentul aerian produs în Belarus, în cursul căruia a fost arestat un jurnalist disident.

"Această situaţie trebuie clarificată rapid şi în totalitate", a declarat vineri Michael Roth, secretar de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul german de Externe.

"Ştie toată lumea că relaţiile Rusiei cu Europa sunt deja în ape foarte agitate. Rusia are politici foarte distructive, prin încălcarea drepturilor omului şi prin campanii pentru dezinformare în Europa, în special în Germania", a subliniat Michael Roth, potrivit publicaţiilor Die Welt şi Der Spiegel.

Rusia este principalul susţinător al Administraţiei autoritariste din Belarus, condusă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se întâlneşte vineri, în staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre, cu Aleksandr Lukaşenko.

Guvernul Germaniei a avertizat Administraţia autoritaristă de la Minsk că ar putea fi vizată de sancţiuni puternice din partea Uniunii Europene, după incidentul aerian în cursul căruia un jurnalist disident a fost arestat.

O reacţie rusească

Uniunea Europeană a dat dovadă, atunci când le-a recomandat companiilor aeriene să ocolească spaţiul aerian al Belarus, de un comportament "iresponsabil, punând în pericol securitatea pasagerilor", a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Închiderea "traseelor a sute de zboruri (...) creează probleme colosale cetăţenilor", a afirmat Maria Zaharova pe Facebook. "Este timpul ca Bruxellesul să înveţe să ia măsuri care să fie făcute cu adevărat pentru securitatea cetăţenilor", a adăugat ea.

Ţările membre ale UE le-au cerut luni seara companiilor aeriene europene să ocolească spaţiul aerian belarus, acuzând Minskul că a deturnat un zbor Ryanair de pe ruta Atena-Vilnius sub pretextul unei alerte cu bombă, în realitate pentru a aresta un opozant.

Rusia estimează la rândul său că aliatul său belarus, care susţine că a acţionat cu bună credinţă, s-a străduit să dea dovadă de transparenţă şi că sancţiunile europene sunt premature atât timp cât nicio anchetă asupra cazului nu a fost finalizată.

În ultimele zile, mai multe zboruri ale unor companii europene spre Moscova au fost anulate, Rusia neaprobând schimbările din planurile de zbor care să ocolească Belarus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a asigurat vineri că anularea mai multor zboruri europene spre Moscova, din lipsă de undă verde din partea Moscovei pentru noul itinerar care să ocolească Belarus, este cauzată doar de "probleme tehnice".

"Autorităţile aviatice vor veni cu clarificările necesare, însă este vorba de probleme tehnice", a declarat Peskov, adăugând la rândul său că cea care primează este "securitatea aeriană".

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost luată în contextul unei ameninţări cu bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Raman Pratasevich, şi partenera lui, Sofia Sapega, au fost reţinuţi imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior au fost plasaţi în arest preventiv. Sofia Sapega are naţionalitate rusă şi ar putea fi extrădată în Rusia. Regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi-a atras critici dure la nivel internaţional după incidentul de duminică, riscând noi sancţiuni.