Rusia a ocupat 20% din teritoriul Ucrainei, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Voluntarii și oficialii ucraineni care refuză să colaboreze cu autoritățile ruse în orașul Mariupol ocupat și în satele din apropiere sunt încarcerați și executați, potrivit consiliului municipal din Mariupol.

 

În prezent, Rusia ocupă aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski. Afirmația a fost făcută în fața parlamentului luxemburghez, în timpul unui discurs video.

„Trebuie să ne apărăm de aproape întreaga armată rusă. Toate formațiunile militare rusești pregătite de luptă sunt implicate în această agresiune”, a spus președintele care a mai adăugat că liniile de front ale bătăliei se întind pe o distanță de peste 1.000 de kilometri.

Zelenski a cerut joi Occidentului să își intensifice livrările de arme către Ucraina pentru a împinge războiul dintre Kiev și Rusia către un „punct de inflexiune” care să îi permită să câștige. Liderul ucrainean a declarat că divergențele din Europa creează oportunități pe care Rusia le poate exploata. Totuși, potrivit lui Zelenski, Kievul este recunoscător pentru asistența oferită de Occident până în prezent.

O postare pe Telegram a autorității, care îl citează pe primarul Vadym Boychenko, afirmă că un „fals tribunal al RPD [autoproclamata Republică Populară Donețk]” l-a condamnat pe șeful unui sat la 10 ani de închisoare, în timp ce cel puțin un funcționar public a fost executat prin împușcare.

Zeci de voluntari, care au ajutat la evacuarea locuitorilor și au încercat să livreze alimente și apă în orașul blocat în martie și aprilie, sunt, de asemenea, reținuți în închisoarea din Olenivka, afirmă consiliul municipal.

„Un judecător ucrainean așteaptă, de asemenea, un verdict al falsei republici. Există informații că ar fi fost torturat”, adaugă acesta.

Între timp, pe front, ucrainenii au declanșat mai multe contraatacuri în Severodonetsk, dar rușii dețin în continuare „cea mai mare parte” a orașului a declarat un oficial militar regional ucrainean.

Severodonetsk este unul dintre ultimele bastioane deținute de Ucraina în regiunea estică Luhansk. Șeful administrației militare din Luhansk, Serhiy Hayday, a declarat că forțele Kremlinului nu au făcut niciun progres miercuri seară în încercarea lor de a cuceri Severodonetsk, în ciuda afirmațiilor rusești potrivit cărora au cucerit întregul oraș. Hayday a declarat anterior că 10.000 de trupe controlate de Rusia luptă pentru a cuceri orașul.

Contraofensiva trupelor ucrainene a reușit să îndepărteze forțele inamice de pe unele străzi și le-a permis apărătorilor să captureze câțiva prizonieri de război, potrivit lui Hayday. „Ei nu controlează întregul oraș, luptele continuă”, a declarat Hayday.