Preşedintele SUA, Donald Trump, a exprimat speranţa că relaţiile diplomatice cu Administraţia din Coreea de Nord vor putea fi reluate la un moment dat.

 

„Sper că vom putea relua relaţiile diplomatice, sper că foarte curând, dar trebuie să facem lucrurile cum trebuie”, a afirmat Donald Trump. Întrebat dacă a discutat cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, despre consecinţele militare ale neaplicării acordului privind denuclearizarea, Donald Trump a subliniat că nu vrea să lanseze ameninţări după această întâlnire încununată de succes. Donald Trump a subliniat că procesul îmbunătăţirii relaţiilor cu Phenianul va începe săptămâna viitoare, la nivel ministerial.

Întrebat ce asigurări a primit din partea lui Kim Jong-Un că va respecta angajamentele asumate, Donald Trump a răspuns: „Se poate asigura cineva de ceva în general?! Pot da asigurări că Administraţia de la Phenian vrea să ajungă la un acord. Simt puternic, din instinct, că vor un acord; acest lucru este bun şi pentru China, deoarece nu cred că este bucuroasă să existe arme nucleare în apropiere. Deci, dialogul continuă şi sper că vom ajunge la un acord foarte curând”, a spus Trump.

Liderul de la Casa Albă a insistat că aşteaptă îmbunătăţiri semnificative în materie de drepturile omului înainte de eliminarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

„Serviciile noastre de informaţii au stabilit că regimul din Coreea de Nord are un arsenal semnificativ, astfel că acest dialog trebuia lansat acum cinci, zece, 20 de ani; astfel, nu mai trebuia să fim preocupaţi dacă întâlnirea de acum va fi sau nu un succes. Eu voi face tot ceea ce trebuie pentru a face lumea un loc mai sigur”, a precizat Donald Trump, precizând că nu a stabilit dacă următorul summit se va desfăşura la Washington ori la Phenian.

Pe de altă pare, Coreea de Sud a exprimat surprindere în legătură cu decizia preşedintelui Trump, de oprire a exerciţiilor militare comune, Administraţia de la Seul cerând clarificări din partea Washingtonului.

„În momentul de faţă, nu putem înţelege sensul exact şi intenţiile preşedintelui Donald Trump", a declarat un oficial din cadrul Ministerului Apărării de la Seul.

La rândul său, Preşedinţia Coreei de Sud a exprimat surprindere privind anunţul făcut de Donald Trump. Următorul exerciţiu militar americano-sud-coreean este programat în august. Prezenţa trupelor americane este considerată o garanţie de securitate în Coreea de Sud.

Comandamentul trupelor americane din Coreea de Sud nu a primit încă niciun ordin privind încetarea exerciţiilor militare, deşi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat acest lucru. "Forţele americane din Coreea de Sud nu au primit niciun ordin nou privind desfăşurarea exerciţiilor militare", a declarat colonelul american Jennifer Lovett. "În coordonare cu partenerii din Coreea de Sud, vom continua actuala configuraţie militară până vom primi instrucţiuni din partea Departamentului Apărării", a precizat oficialul citat.

Preşedintele Trump, a admis că procesul denuclearizării Coreei de Nord va dura mulţi ani, subliniind că va fi verificat de experţi americani şi internaţionali şi oferind asigurări că Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud. „Nu reducem nimic deocamdată, poate la un moment dat; avem 32.000 de militari în Coreea de Sud, eu am spus în campania electorală că vreau să îi aduc înapoi acasă, dar deocamdată nu pot. Însă vom limita exerciţiile militare în regiune, ceea ce ne va permite să economisim mulţi bani. Vom verifica procesul denuclearizării, simt că liderul nord-coreean vrea să facă acest lucru, sunt foarte sigur. Am efectuat mult timp exerciţii militare, sunt foarte scumpe, Coreea de Sud contribuie, dar nu sută la sută, astfel că va trebui să discutăm aceste lucruri cu Administraţia de la Seul. Vom avea un nou acord cu Administraţia din Coreea de Sud", a explicat Donald Trump.