Preşedinţii Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis, alături de cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi au efectuat azi o vizită la Irpin, la periferia Kievului, potrivit AFP. Cei patru lideri UE s-au întâlnit apoi cu preşedintele Ucrainei. Declaraţii insultătoare la adresa liderilor europeni făcute de Dmitri Medvedev.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Gara din Kiev în jurul orei 10.00. El s-a alăturat celor trei lideri europeni, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi.

Cei patru lideri europeni au fost protejaţi de mai multe echipe de securitate şi de militari, fiind înconjutaţi totodată şi de jurnalişti.  Liderii europeni s-au plimbat pe străzile acestui oraş, unde 75% dintre clădiri au fost avariate în timpul invaziei trupelor ruse. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a fost prezent la această vizită.

„Vom vizita un loc în care a avut loc un masacru de război, iar apoi vom purta discuţiile prevăzute cu preşedintele Zelenski. Adresez un mesaj de unitate europeană poporului ucrainean, de susţinere, atât în prezent, cât şi în viitor, săptămânile următoare vor fi săptămâni dificile", a declarat Emmanuel Macron, potrivit postului BFMTV.

La rândul său, cancelarul german, Olaf Scholz, a evidenţiat importanţa continuării oferirii de asistenţă Ucrainei, în conflictul cu Rusia. "Este important, în contextul în care ajung la Kiev liderii a trei ţări mari, care sunt fondatoare ale comunităţii economice europene, să arătăm susţinere pentru cetăţenii Ucrainei în aceast situaţie cu totul specială", a afirmat Olaf Scholz, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Nu vrem să arătăm doar solidaritate, ci şi să ne asigurăm că ajutorul pe care îl organizăm, financiar, umanitar, dar şi în materie de armament, să poată continua. Vom continua susţinerea cât va fi necesar pentru lupta de independenţă a Ucrainei", a subliniat Olaf Scholz.

„Lumea este de partea dumneavoastră", a declarat premierul Italiei, Mario Draghi, cu ocazia discuţiilor cu localnici, în Irpin, potrivit agenţiei ANSA.

„Mă aflu astăzi la Kiev, alături de Preşedintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz şi Prim-ministrul italian Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic şi solidaritatea deplină faţă de preşedintele Zelenski şi de poporul ucrainean. Această agresiune ilegală, nejustificată şi neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze!”, a scris preşedintele României, joi, pe Twitter. Organizarea vizitei cancelarului german Olaf Scholz, a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a prim-ministrului italian Mario Draghi a durat câteva săptămâni, cei trei lideri urmărind să depăşească criticile aduse de Ucraina cu privire la răspunsul lor la războiul declanşat de Rusia.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi au ajuns, joi dimineața, la Kiev, după ce au călătorit circa 12 ore cu trenul, din Polonia. Klaus Iohannis s-a alăturat după ce a urmat un alt traseu.

Volodimir Zelenski i-a primit pe liderii europeni la Palatul Maryinsky, sediul președinției, pentru discuții considerate cruciale înaintea summitului UE din 23-24 iunie. O conferință de presă este programată în această seară, apoi în program este un „prânz privat” târziu.

Declaraţii insultătoare la adresa liderilor europeni

 

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, i-a insultat pe liderii europeni care au mers să viziteze Kievul, spunând că Ucraina nu va fi adusă astfel mai aproape de pace. Liderul rus i-a ironizat pe cei trei lideri europeni, Macron, Scholz şi Draghi, care împreună cu preşedintele României Klaus Iohannis au mers joi la Kiev. Medvedev a folosit o insultă rasistă şi dispreţuitoare legată de stereotipurile bucătăriilor celor trei naţiuni UE. 

„Europenii mâncători de broaşte, lebăr şi spaghete adoră să viziteze Kievul. Fără folos”, a scris Medvedev, pe Twitter.

Acesta spune că liderii vor promite Ucrainei că va adera la UE şi că vor pleca acasă cu trenul, „ca acum 100 de ani”.   „Totul este bine. Cu toate acestea, (vizita – n.red.) nu va aduce Ucraina mai aproape de pace. Ceasul ticăie”, a mai scris Medvedev. Iată mesajul integral: "Europenii mâncători de broaște, lebăr și spaghete adoră să viziteze Kievul. Cu niciun folos. Au promis aderarea la UE și obuziere vechi Ucrainei, s-au umplut cu Horilka (termen folosit într-un sens generic în ucraineană pentru a se referi la vodcă sau alte băuturi spirtoase) şi s-au întors acasă cu trenul, ca acum o sută de ani. Totul este bine. Dar asta nu va aduce Ucraina mai aproape de pace. Ceasul ticăie".
„Ne-ar plăcea să credem că liderii acestor trei ţări nu se vor concentra doar asupra subiectului susţinerii Ucrainei şi planurilor de a continua să o inunde cu arme. Acest lucru este întru totul futil şi nu va face decât să provoace şi mai multe prejudicii acestei ţări”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.