Toți cei 180 de pasageri aflați la bordul avionului ucrainean Boeing 737 au murit după ce aeronava s-a prăbușit la scurt timp după decolare de pe principalul aeroport internațional din Iran. Mai multe companii aeriene au anunţat că-şi suspendă zborurile spre Teheran pe termen nelimitat.

Agenția oficială de știri din Iran, IRNA, a anunțat că la bordul aeronavei s-au aflat 180 de persoane și membri ai echipajului. Avionul s-a prăbușit din cauza unor probleme tehnice după ce a părăsit aeroportul Imam Khomeini din Teheran, cu destinația Kiev.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că guvernul său se va adresa partenerilor internaţionali pentru a se asigura că accidentul aviatic în care au murit 63 de cetăţeni canadieni, va fi investigat temeinic. Trudeau a mai spus că guvernul său se află în contact cu cel al Ucrainei şi „discută cu autorităţile relevante şi cu partenerii internaţionali”. Canada a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul în 2012.

Datele despre zboruri de pe aeroport arătau că un Boeing 737-800 ucrainean aparținând companiei Ukraine International Airlines a decolat miercuri dimineață, apoi a încetat să mai trimită semnale la scurt timp după aceea, potrivit site-ului FlightRadar24.

Autoritățile iraniene au trimis echipe de salvare în zona din apropierea aeroportului unde s-a prăbușit aeronava ce aparținea companiei Ukraine International Airlines, a declarat Reza Jafarzadeh, un purtător de cuvânt al Organizației de Aviație Civilă din Iran, citat de Reuters. Nu este clar dacă există vreo legătură între acest incident aviatic și confruntarea SUA-Iran. Aeronava s-a prăbușit în apropierea Teheranului la doar câteva ore după ce Iranul a lansat mai multe rachete balistice spre baze militare din Irak, vizând forțele americane. Compania aeriană Ukraine International Airlines a informat că suspendă pe perioadă nedeterminată toate cursele aeriene către Teheran. Mai multe companii aeriene au informat că vor lua măsuri similare și vor schimba rutele zborurilor pentru a evita spațiul aerian iranian. Compania aeriană australiană a informat că va evita atât spațiul iranian, cât și cel irakian. Alte companii care au informat că vor suspenda zborurile prin Iran sunt Malaysia Airlines și Singapore Airlines. Potrivit postului Arte, compania Lufthansa a suspendat zborurile spre Iran și Irak. Compania aeriană francez Air France a anunțat miercuri că va evita de asemenea zborurile în spațiile aeriene ale Iranului și Irakului