Iranul anunţă intensificarea activităţilor de purificare a uraniului - Dosarul nuclear, reactivat
Administraţia din Iran a anunţat, ieri, reluarea activităţilor de purificare a uraniului la nivelul de 20%, prin încălcarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri, informează BBC News. „Israelul nu va permite Iranului să fabrice arme nucleare."
Ali Rabiei, purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Teheran, a declarat pentru agenţia de presă Mehr că procedurile tehnice pentru purificarea uraniului la nivelul de 20% au fost iniţiate în complexul subteran de la Fordo. Uraniul îmbogăţit poate fi utilizat pentru combustibil destinat reactoarelor, dar şi pentru fabricarea de arme atomice. Uraniul destinat armelor atomice trebuie să aibă o concentraţie de cel puţin 90%.
Premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, a acuzat din nou Iranul că vrea să fabrice arme nucleare. „Decizia Iranului de a continua încălcarea obligaţiilor, de a intensifica activităţile de îmbogăţire a uraniului în unităţi industriale subterane nu poate fi explicată în alt mod decât prin dorinţa de a realizare a obiectivului unui program nuclear militar. Israelul nu va permite Iranului să fabrice arme nucleare", a avertizat Benjamin Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel.
Iranul a suspendat o serie de angajamente asumate prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri după decizia preşedintelui Donald Trump de retragere a SUA din tratat. Recent, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut clarificări din partea Iranului privind activităţi suspecte într-un complex nuclear. Potrivit unui raport de evaluare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică consideră „neverosimile din punct de vedere tehnic" informaţiile furnizate de Teheran despre activităţile într-un complex nuclear. Administraţia de la Teheran continuă să acumuleze stocuri de uraniu purificat, cantitatea depăşind de 12 ori limita autorizată prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Iranul a intensificat activităţile de stocare a uraniului ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.
Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat că victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial oferă Statelor Unite posibilitatea de remediere a „erorilor din trecut". "Obiectivul nostru este să reducem presiunile sancţiunilor care afectează poporul nostru. De fiecare dată când avem ocazia, acţionăm în mod responsabil", a argumentat Hassan Rohani. În cazul anulării sancţiunilor americane, Iranul intenţionează să revină la respectarea totală a angajamentelor internaţionale.
Administraţia Donald Trump caută pretexte pentru a declanşa un conflict militar cu Iranul, a afirmat, săptămâna trecută, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif. „În loc să combată pandemia în SUA, Donald Trump şi anturajul acestuia risipesc miliarde pentru zboruri ale avioanelor B-52 şi pentru trimiterea forţelor militare în regiunea noastră", a declarat Mohammad Javad Zarif. „Informaţiile serviciilor secrete obţinute din Irak relevă un complot pentru găsirea unui pretext de război. Iranul nu vrea război, dar îşi va apăra deschis şi direct cetăţenii, securitatea şi interesele vitale", a subliniat ministrul de Externe de la Teheran.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.