Rusia, Turcia și Iranul vor pune la punct un mecanism trilateral pentru a urmări și a asigura respectarea totală a acordului de încetare a focului în Siria, au anunțat reprezentanții celor trei state, într-o declarație comună citată de Reuters.

 

În document se mai arată că în cadrul mecanismului se va asigura și prevenirea unor eventuale provocări și determinarea cu precizie a modului în care va funcționa acordul de încetare a focului. La finalul convorbirilor derulate în Kazahstan, la Astana, oficialii de la Moscova, Teheran și Ankara și-au declarat, de asemenea, susținerea față de intenția grupărilor armate din cadrul opoziției siriene de a participa la următoarea rundă a negocierilor de pace de la Geneva, care vor avea loc în data de 8 februarie. Rebelii sirieni au anunțat că nu sunt mulțumiți de concluziile din document. Un membru al delegației Opoziției a explicat, pentru Reuters, motivele care le-au provocat nemulțumirea.

"Iranul este vârful de lance în cadrul a numeroase ofensive cu caracter militar care au forțat mii de sirieni să își părăsească domiciliile și care au dus la vărsare de sânge. Acest comunicat îi legitimează Iranului acest rol", a spus oficialul, sub protecția anonimatului.

Un alt membru al grupului care îi reprezintă pe rebelii sirieni a spus că opoziția nu va susține comunicatul pentru că Turcia a avut o prestație slabă în cadrul negocierilor și nu a fost capabilă să promoveze poziția rebelilor. Oficial, șeful delegației acestora, Mohammed Alloush, a spus că are rezerve cu privire la textul declarației comune și a relatat că rebelii au făcut o propunere de încetare a focului separată.

"Rușii au trecut de la rolul de parte în conflict la postura din care fac eforturi să devină un garant. Întâmpină numeroase obstacole din partea Hezbollah, a Iranului și a regimului", a spus Alloush. El a precizat că se așteaptă ca Rusia să răspundă peste o săptămână la propunerea de încetare a focului formulată de rebeli și că grupările anti-guvernamentale nu vor accepta niciodată ca Iranul, care susține regimul lui Bashar al-Assad, să aibă un cuvânt de spus în ce privește viitorul Siriei.