Armata israeliană accelerează planurile operaţionale împotriva Iranului în contextul în care programul nuclear al Teheranului avansează, afirmă general-locotenentul Aviv Kohavi, şeful Statului Major militar din Israel.

„Progresele programului nuclear iranian au forţat Israelul să accelereze planurile operaţionale, iar bugetul apărării aprobat recent este configurat în acest sens”, a declarat Aviv Kohavi, şeful Statului Major al armatei israeliene.

Premierul Israelului, Naftali Bennett, se află în Statele Unite, pentru a discuta cu preşedintele Joseph Biden despre abordarea faţă de Iran. „Când am început planificarea vizitei, părea sigură revenirea la Acordul nuclear iranian. Între timp, s-a schimbat preşedintele Iranului, iar lucrurile par mai puţin sigure. Din punctul nostru de vedere, s-ar putea să nu mai existe nicio relansare a Acordului nuclear iranian”, a afirmat Naftali Bennett.

Israelul va prezenta Statelor Unite un nou plan pentru contracararea Iranului, care va include modalităţi de cooperare cu ţări arabe şi continuarea acţiunilor împotriva programului nuclear iranian, a precizat Naftali Bennett. „Ceea ce trebuie să facem şi ceea ce facem este să formăm o coaliţie regională cu state arabe rezonabile, care împreună cu noi să blocheze această expansiune şi dorinţă de dominare” din partea Iranului. „Israelul este aici, noi suntem ancora de stabilitate care are voinţa de a trece la acţiuni pentru a face mai sigură această regiune”, a subliniat Naftali Bennett. Premierul Israelului a reiterat că se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear iranian. Naftali Bennett a sugerat că Israelul va continua atacurile secrete asupra instalaţiilor nucleare iraniene, acţiuni pe care le-a numit „lucrurile din zona gri”. La rândul său, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a declarat că Israelul ar putea acţiona şi în mod unilateral pentru a bloca ambiţiile Iranului de a fabrica arme nucleare.

Israelul a avertizat în mod repetat că ar putea recurge la o acţiune militară pentru distrugerea programului nuclear iranian. Israelul acuză Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil.

William Burns, directorul Agenţiei Centrale pentru Informaţii din SUA (CIA), a efectuat săptămâna trecută o vizită oficială în Israel, pentru discuţii pe tema ameninţării strategice generate de Iran.