Forţele armate israeliene au distrus o tabără de instrucţie a Hamas, din Rafah. Avanpostul Abu Said era folosit de către batalionul Tel Sultan al grupării din Gaza, susţine armata israeliană.

Israelul şi-a intensificat operaţiunile militare în apropiere de Rafah, în ultimele zile, de unde zeci de mii de palestinieni au fost nevoiţi să se mute, îndreptându-se spre sudul Fâşiei, notează monitorulapararii.ro.

Săptămâna aceasta se aşteaptă şi votarea unei legi, în Israel, care cere extinderea cu un an a vârstei de pensionare pentru rezerviştii care nu sunt ofiţeri, personalul militar medical şi piloţii militari. Măsura este luată pentru a face faţă unor posibile probleme privind resursele umane ale armatei, în contextul războiului şi al unui posibil conflict cu Hezbollah.

Duminică, forţele israeliene de apărare au continuat operaţiunile în sudul oraşului Gaza, de-a lungul coridorului Netzarim, şi în Rafah, iar Hamas a răspuns cu atacuri lansate din Gaza spre sudul Israelului.

O reuşită a forţelor israeliene este distrugerea avanpostului Abu Said, care ar fi aparţinut batalionului Tel Sultan. Se pare că în acest avanpost se afla şi biroul comandantului batalionului, Mahmoud Hamdan, mai multe arme şi mai multe tuneluri, care vor fi acum investigate de către israelieni.

Alte atacuri ale Israelului s-au îndreptat şi spre un loc de instrucţie al membrilor Hamas, unde au fost găsite arme, tuneluri, diverse documente cu informaţii. IDF a mai transmis şi că a lovit un loc în care se strângeau membrii Hamas şi cei ai Jihadului Islamic Palestinian şi care ar fi fost parte, în trecut, din sediile Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii din Palestina în Orientul Apropiat. Ministerul palestinian al sănătăţii spune că cel puţin cinci persoane au fost omorâte în acest atac.

Ieri, ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant, a sugerat că Israelul se pregăteşte pentru a treia şi faza finală a războiului din Gaza, pe care a definit-o drept „crearea unui regim nou de securitate în Gaza şi îndepărtarea responsabilităţii Israelului pentru Gaza”.

„Tranziţia către faza a treia este importantă. Voi discuta despre această fază cu oficialii americani”, a spus Gallant, duminică, înainte de vizita în SUA.

Săptămâna aceasta se aşteaptă şi modificarea legii privind vârsta de pensionare a rezerviştilor militari care nu sunt ofiţeri. Acestora li se va cere să fie disponibili pentru a servi în armată până la vârsta de 41 de ani, nu 40 aşa cum este în prezent. De asemenea, ofiţerii se vor putea pensiona la 46 de ani, nu la 45, iar rezerviştii din unităţile speciale vor aştepta până la vârsta de 50 de ani pentru a se pensiona, nu 49. Astfel, este vorba despre o extindere a activităţii, pentru aceste categorii de militari, cu doar un an de zile.

Este o măsură temporară, care ar putea dura doar între 3 şi 6 luni, după cum susţin autorităţile israeliene, adaptată la situaţia curentă din Israel şi războiul cu Hamas. Nu este o lege tocmai populară în rândul politicienilor, însă aceştia susţin că este necesară.