Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a mulţumit României pentru găzduirea reuniunii Adunării Parlamentare a NATO şi pentru contribuţiile la apărarea colectivă.

 

„Îi mulţumesc preşedintelui Adunării Parlamentare NATO, preşedintelui României, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor, miniştrilor. Este minunat să vă întâlnesc pe toţi aici, este minunat să fiu din nou la Bucureşti, să fiu printre aliaţi, parteneri şi prieteni”, a declarat Jens Stoltenberg. „Vreau să încep prin a mulţumi României pentru că ne găzduieşte pe toţi aici. De asemenea, vreau să mulţumesc României pentru contribuţiile importante în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, la apărarea colectivă şi la securitatea comună. România contribuie în multe moduri, contribuie la operaţiunile NATO în Afganistan şi în Kosovo. Găzduieşte sistemul nostru antirachetă la Deveselu. În plus, ca naţiune, s-a angajat să aloce 2% din PIB apărării. Prin urmare, România ajută la menţinerea securităţii celor aproape un miliard de cetăţeni ai statelor NATO”, a subliniat Stoltenberg. „Aici, în România, avem o brigadă multinaţională care este operaţională. Vreau să mulţumesc României pentru găzduirea acestei brigăzi. Şi abia aştept să o vizitez astăzi (n.r. – ieri) alături de preşedintele Klaus Iohannis”, a continuat secretarul general NATO, subliniind că suplimentarea capabilităţilor NATO în zona Mării Negre reprezintă „o reacţie directă la agresiunile Rusiei în Ucraina”.

„Acţiunile NATO sunt defensive, proporţionale şi conforme în totalitate cu angajamentele noastre internaţionale. Suntem preocupaţi de acumularea de capabilităţi militare ruse în apropierea frontierelor noastre şi de lipsa de transparenţă a Rusiei în privinţa unor exerciţii militare precum ZAPAD 2017. România este un exemplu, contribuind la Alianţă cu capacităţile de care avem nevoie, precum şi la împărţirea mai echitabilă a responsabilităţilor”, a explicat Stoltenberg.