Loujain al-Hathloul, activistă pentru drepturile femeii, a fost condamnată la 5 ani și 8 luni de închisoare. Tânăra de 31 de ani intrase în greva foamei, în închisoare, timp de câteva săptămâni, după ce a fost torturată cu șocuri electrice.

Activista pentru drepturile omului Loujain al-Hathloul a fost condamnată de o instanță antiteroristă din Riyadh la 5 ani și 8 luni de închisoare.

Tânăra, arestată în 2018, a fost închisă luni de zile în închisoare în condiții extrem de severe: a fost supusă șocurilor electrice, biciuirii și abuzului sexual.

Pentru a o proteja, Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii a lansat, în noiembrie, un apel public către autoritățile saudite și către regele Salman însuși pentru a sfârși detenției activistei, în condițiile în care starea de sănătate a femeii intrată în greva foamei se deteriorase.

Tânăra în vârstă de 31 de ani, a început să refuze mâncarea în octombrie, denunțând abuzurile la care a fost supusă în celulă.

Loujain al-Hathloul militase pentru abolirea restricțiilor asupra femeilor în Arabia Saudită și a fost arestată în 2018 cu puțin timp înainte ca guvernul să ridice interdicția de a conduce mașini pentru femei. Potrivit rudelor tinerei, aceasta a fost supusă șocurilor electrice, biciuirii și abuzului sexual. Temnicerii i-ar fi oferit șansa de a ieși din închisoare dacă ar fi declarat că nu a fost torturată.

Printre acuzațiile care au condus la condamnarea de luni se numără aceea de a fi contactat organizațiile internaționale și diplomați ai ONU.

Loujain al-Hathloul s-a născut la 31 iulie 1989 în Jeddah, Arabia Saudită, este absolventă a Universității British Columbia. În octombrie 2018, soțul ei, actorul saudit de stand-up comedy Fahad Albutairi, a fost și el arestat. Pe 1 decembrie 2014, ea a fost arestată și deținută timp de 73 de zile după ce a încercat să traverseze granița la volan, venind dinspre Emiratele Arabe Unite către Arabia Saudită, fiind acuzată că sfidează legea din regat care le interzicea femeilor să conducă. Al-Hathloul deținea un permis de conducere obținut legal în Emiratele Arabe Unite, dar poliția saudită nu a ținut cont de acesta. În septembrie 2016, împreună cu alte 14.000 de persoane, al-Hathloul a semnat o petiție către Regele Salman, cerând abolirea sistemului gardienilor masculini (sistem ce asimilează femeile cu minorii întreaga lor viaţă, supunându-le autorităţii arbitrare a soţului, tatălui sau altor rude de sex masculin). Loujain al-Hathloul a fost plasată pe locul al treilea în lista Celor mai influente 100 de femei arabe în 2015.