„Bătălia finală” în Irak împotriva grupării jihadiste Statul Islamic se va da la frontiera cu Siria, după recenta înfrângere a jihadiștilor la Hawija, au declarat sâmbătă pentru AFP doi generali din coaliția anti-SI, condusă de SUA.

 

„Următoarea bătălie, ultima mare bătălie va avea loc în valea Eufratului”, a declarat generalul de brigadă Robert Sofge, numărul doi al coaliției. Această zonă deșertică se întinde din orașul sirian Deir Ezzor - unde SI se află sub focul forțelor regimului și al aliaților săi, precum și al unei alianțe de combatanți arabi și kurzi, susținută de coaliție - și până la ultimul bastion jihadist din Irak, în regiunea Rawa și în al-Qaim, în vestul Irakului.

În prezent, circa „2.000 de luptători ai SI se află acolo. Toate operațiunile vor viza această zonă și lupta va avea loc mai repede decât credeam”, a adăugat general Sofge. După recucerirea în iulie a Mosulului, al doilea oraș al Irakului și unde SI își stabilise capitala în această țară, forțele irakiene au cucerit Tal Afar (nord), la sfârșitul lunii august, iar joi au recucerit Hawija, mai la sud. În același timp, forțele irakiene au progresat pe frontul Al-Qaim, recăpătând controlul asupra a două localități, Akashat și Rawa. Forțele irakiene „reușesc să învingă SI și să se refacă rapid (pentru alte lupte). În ceea ce privește coaliția, și noi avansăm cât mai repede cu putință” pentru a ține pasul, a declarat generalul de brigadă Andrew A. Croft, vicecomandant al aviației coaliției. „Este o combinație: pe de-o parte, forțele irakiene câștigă încredere și energie cu fiecare victorie, pe de altă parte SI se prăbușește”, susține generalul Sofge. Însă, în opinia sa, dat fiind că SI se organizează în ultima vreme mai degrabă după tipicul unei forțe insurgente, nu al unei forțe militare, în anii care vor veni în Irak și în Siria, forțelor de poliție le va reveni cea mai mare provocare, deoarece adesea „celule adormite” realizează atacuri fulger în zone din Irak recucerite de autorități de luni de zile. Pe de altă parte, tensiunile apărute după organizarea referendumului privind independența Kurdistanului irakian nu au avut cel puțin până în prezent un impact negativ asupra relațiilor dintre forțele irakiene și combatanții kurzi, peshmerga, desfășurați în nordul și estul Irakului, îndeosebi în provincia Kirkuk (unde se află și Hawija). În fapt, dă asigurări generalul Croft, „există o cooperare strânsă între peshmerga și forțele de securitate irakiene”.