Lupte violente în care sunt implicate forțe israeliene și membri Hamas au avut loc duminică. De asemenea, Israelul a lovit o zonă din Liban de unde s-a tras spre un obiectiv militar israelian. Sute de persoane au fost ucise în timpul confruntărilor.

 

Armata israeliană a anunțat că lovește o zonă din Liban de unde s-au tras focuri de armă către Israel. Proiectilele lansate din Liban au lovit un post militar israelian aflat pe o fâșie de teren numită Shebaa Farms, au declarat trei surse de securitate israeliene. Forțele israeliene s-au confruntat duminică cu bărbați înarmați ai grupării palestiniene Hamas, la 24 de ore după ce militanții au lansat un atac surpriză asupra Israelului în care au fost ucise aproape 500 de persoane, în cea mai sângeroasă zi din Israel din ultimii 50 de ani, potrivit Sky News. Trupele israeliene s-au luptat cu atacatorii Hamas pe parcursul nopții în mai multe zone din sudul Israelului. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus pe rețelele de socializare că situația nu era pe deplin sub control. Luptătorii Hamas și-au început atacul în zorii zilei de sâmbătă cu un baraj uriaș de rachete în sudul Israelului, oferind acoperire unei infiltrări fără precedent, pe mai multe fronturi, a luptătorilor din Gaza.

Luptătorii Hamas au ucis cel puțin 250 de israelieni în confruntările din cursul zilei și au fugit înapoi în Gaza cu zeci de ostatici. Peste 230 de locuitori din Gaza au fost uciși atunci când Israelul a răspuns cu lovituri aeriene. Rapoartele din presa israeliană arată că numărul israelienilor uciși a ajuns la 600, informează The Guardian. Printre victime se numără 44 de soldați. De asemenea, peste 2.000 de persoane au fpst rănite. Cel puțin 313 palestinieni au fost uciși, inclusiv 20 de copii, ca rezultat al atacurilor, începând de sâmbătă, conform unor date furnizate de autoritățile palestiniene. Șapte persoane au fost, de asemenea, ucise de armata israeliană în Cisiordania. Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a condamnat atacul de sâmbătă și a declarat pe rețelele de socializare că „Israel se află în stare de război”, dar și că „vor plăti scump pentru sângele israelian vărsat”.

Liderii politici din Israel s-au reunit duminică într-o ședință de urgență, în timp ce palestinienii solicită o reuniune a Ligii Arabe, potrivit Sky News.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu face o evaluare a securității la sediul Armatei Israeliene (IDF) din Tel Aviv, au anunțat reprezentanții biroului său. La întâlnire participă mai mulți miniștri și înalți oficiali. Partea palestiniană a solicitat o întâlnire de urgență a Ligii Arabe, anunță Sky News. Liga are 22 de membri, inclusiv Egipt, Irak și Arabia Saudită.

Cererea vine ca urmare a „agresiunii brutale și continue israeliene împotriva poporului palestinian”, scrie site-ul WAFA, care-l citează pe ambasadorul Ligii Arabe, Muhannad Al Aklouk.