Opoziția din Marea Britanie nu va susține cererea prim-ministrului Boris Johnson de a convoca alegeri anticipate înaintea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, au transmis reprezentanții Partidului Laburist.

Boris Johnson urmează să propună luni Parlamentului britanic să convoace alegeri anticipate, care ar urma să aibă loc în data de 15 octombrie. Partidele de opoziție din Marea Britanie au decis în urma discuțiilor de vineri, 6 septembrie, că nu susțin organizarea de alegeri anticipate înaintea summitului UE din luna octombrie, pentru a se asigura că Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană fără un acord.

Boris Johnson a declarat că este șocat de decizia opoziției și le-a transmis că fac „o greșeală politică extraordinară”.

Guvernul a depus o moțiune pentru convocarea de alegeri anticipate, care ar avea nevoie de susținerea a două treimi din cei 650 de parlamentari din Camera Comunelor.

Jeremy Corbyn a organizat vineri o serie de discuții cu principalii reprezentanți ai opoziției din Marea Britanie, pentru a decide ce poziție vor adopta în cadrul votului de luni. Partidele de opoziție sunt îngriorate de faptul că organizarea alegerilor anticipate în luna octombrie îi va permite lui Johnson să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord.

Membrii Camerei Comunelor din Parlamentul de la Londra au aprobat miercuri, cu 327 de voturi, un proiect de lege menit să evite ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără Acord.

Ulterior, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, în contextul impasului generat de hotărârea Camerei Comunelor privind evitarea producerii unui Brexit fără acord, dar propunerea a fost respinsă de parlamentarii din Camera Comunelor.

Boris Johnson, noul prim-ministru britanic a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.