Marea Britanie "are dreptul" să-și controleze granițele, va spune premierul Theresa May în fața liderilor lumii la Adunarea Generală a ONU, ea urmând să avertizeze totodată că sute de mii de "imigranți economici" pretind că sunt refugiați, scrie The Daily Telegraph.

 

În discursul pe care-l va susține săptămâna aceasta la sediul ONU din New York, șefa guvernului de la Londra va critica răspunsul dat până în prezent "migrației necontrolate" și va atrage atenția națiunilor occidentale că ele se rezumă doar la "tratarea simptomelor acestei crize". Theresa May va insista că tuturor țărilor le revine "responsabilitatea" de a-și proteja frontierele pentru a diminua migrația ilegală și necontrolată. Conform discursului obținut de publicaţia citată, premierul britanic va avertiza că lipsa unei diferențieri între refugiați și imigranți economici îi încurajează pe tot mai mulți să plătească traficanți care îi ajută să vină în Europa, unde pot cere azil. Prin urmare, Theresa May va cere de la tribuna ONU adoptarea unei politici a "primei țări sigure", conform căreia refugiații plecați din zonele de conflict să fie obligați să ceară azil în prima țară unde sunt în siguranță, pentru a se preveni astfel deplasările lor ulterioare de care profită traficanții.

Această intervenție survine în contextul intențiilor noului executiv britanic de a limita imigrația, inclusiv cea provenită din Europa, chestiune pe care o va aborda cu Uniunea Europeană la negocierile privind ieșirea din blocul comunitar.

"Astăzi observăm în întreaga lume niveluri fără precedent ale deplasărilor de populații și trebuie să lucrăm împreună la găsirea unui răspuns adecvat, care să se concentreze pe eforturile umanitare în favoarea refugiaților care au o nevoie disperată de ajutor și să menținem încrederea publică în beneficiile migrației legale și controlate", a declarat Theresa May, înaintea reuniunea Adunării Generale a ONU. Dar ea a adăugat că "nu trebuie să avem în vedere doar simptomele acestei crize, ci și cauzele aflate la rădăcina ei". "În timp ce trebuie să continuăm eforturile de a opri conflictele, persecuțiile și încălcarea drepturilor omului, cred că avem nevoie de o abordare globală nouă și mai eficientă pentru gestionarea migrației", a subliniat șefa executivului britanic.

 

Merkel, mea culpa

"Dacă aș putea, aș da timpul înapoi cu câțiva ani pentru ca, alături de guvern și de ceilalți decidenți, să ne pregătim mai bine pentru situația care ne-a luat puțin prin surprindere la sfârșitul verii lui 2015", când zeci de mii de refugiați au ajuns în Germania, a declarat ieri Angela Merkel.

Deși și-a apărat din nou, considerând-o „total justificată”, decizia controversată de a deschide frontierele țării, din motive umanitare pentru refugiați, în special pentru cei care fugeau de războiul civil din Siria, ea a schițat în afirmațiile de luni un început de mea culpa.