Un oficial iranian de rang înalt a acuzat, luni, că Israelul a utilizat arme dirijate prin satelit pentru asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, considerat directorul programului nuclear iranian, informează agenţia Associated Press.

"O armă găsită la faţa locului are specificaţii ale industriei militare israeliene. A fost o operaţiune foarte complicată, efectuată prin folosirea unor dispozitive electronice. Nu a fost prezent niciun agent la faţa locului", a declarat Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem pentru Siguranţă Naţională din Iran. Potrivit oficialului citat, în atac a fost implicat şi grupul disident din exil Mujahedeen e-Khalk. Ali Shamkhani a făcut declaraţiile la funeraliile lui Mohsen Fakhrizadeh, desfăşurate luni la Teheran. Afirmaţiile oficialului iranian modifică fundamental versiunea privind asasinarea savantului Mohsen Fakhrizadeh. Autorităţile iraniene anunţaseră iniţial că în cursul atacului explodase o camionetă, după care indivizi înarmaţi au deschis focul asupra maşinii în care se afla Mohsen Fakhrizadeh. În atac au fost ucişi şi membri ai dispozitivului de securitate al savantului iranian.

Ministrul iranian al Apărării, generalul Amir Hatami, a declarat că Teheranul va intensifica activităţile nucleare. "Acest asasinat ne va face mai uniţi şi mai determinaţi. Pentru continuarea drumului acestui savant, vom acţiona cu mai multă viteză şi cu mai multă intensitate", a subliniat Amir Hatami. Mohsen Fakhrizadeh, asasinat vineri la periferia Teheranului, a fost înhumat în curtea Moscheii Imamzadeh Saleh din capitala Iranului. Ministrul iranian al Apărării a avertizat că arsenalul nuclear al Statelor Unite şi cel pe care Israelul este suspectat că îl deţine reprezintă "cea mai mare ameninţare la adresa omenirii". 

Israelul nu a făcut niciun comentariu pe tema asasinatului. Emiratele Arabe Unite, care au normalizat recent relaţiile cu Israelul, au condamnat "asasinatul odios" comis în Iran, avertizând că astfel de acţiuni "alimentează conflictele" în Orientul Mijlociu.

 

Iranul pregăteşte riposta

Deputaţii iranieni au semnat în unanimitate un apel la răzbunarea savantului Mohsen Fakhrizadeh, asasinat vineri, cerând adoptarea unei legi prin care Iranul să înceteze să autorizeze inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP şi The Times of Israel.

Teheranul reflecta duminică la riposta pe care să o dea asasinării, atribuită Israelului, a unui eminent fizician nuclear iranian, căruia autorităţile i-au adus un omagiu religios special înainte de înhumarea sa prevăzută pentru azi. 
În parlament, deputaţii au semnat în unanimitate un apel la răzbunarea omului de ştiinţă. Într-un comunicat, ei cer de asemenea adoptarea unei legi prin care Iranul să înceteze să autorizeze AIEA să inspecteze instalaţiile sale nucleare.

Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis vineri într-un atac cu vehicul-capcană, urmat de focuri de armă asupra maşinii sale, potrivit Ministerului Apărării iranian, care a prezentat victima drept şeful Departamentului său de cercetare şi inovaţie, însărcinat în special cu "apărarea antiatomică".
Israelul l-a prezentat drept şeful unui program nuclear militar secret, căruia Teheranul i-a negat întotdeauna existenţa. După o ceremonie specială în două din principalele lăcaşuri sfinte şiite în Iran - la Machhad, în nord-est, şi Qom, în centru - corpul său urma să treacă prin mausoleul imamului Khomeiny, la Teheran, pentru o nouă omagiere. Potrivit televiziunii de stat, înhumarea este prevăzută pentru luni la Qom.
Iranul a acuzat Israelul că ar fi în spatele morţii lui Fakhrizadeh.
Preşedintele Hassan Rouhani a afirmat că statul israelian a căutat să semene "haos" şi a promis o ripostă "la momentul potrivit". Dar el a avertizat de asemenea că Iranul nu va cădea în "capcana" întinsă lui de Israel. 
După anunţarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane, Rouhani şi-a înmulţit semnalele de deschidere, exprimându-şi voinţa de a salva ceea ce se poate din acordul nuclear. Acest pact internaţional oferă Teheranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale în schimbul garanţiilor, verificate de AIEA, destinate să ateste natura exclusiv paşnică a programului său nuclear. Preşedintele american Donald Trump a retras unilateral SUA din acest acord în 2018, la trei ani încheierea la Viena a acestui pact, pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a încetat să-l combată.
Sancţiunile impuse sau reimpuse de Washington au aruncat economia iraniană într-o violentă recesiune şi a determinat Iranul să suspende aplicarea celor mai multe din angajamentele sale, dar nu şi accesul consimţit al inspectorilor AIEA.