Moștenitorul companiei Samsung, Lee Jae-Yong, a fost condamnat ieri la cinci ani de închisoare de către o instanță sud-coreeană, fiind găsit vinovat de corupție, deturnare de fonduri, ascunderea veniturilor ilicite și transferul ilegal de bunuri în străinătate, relatează site-ul agenției Yonhap.

 

Lee Jae-Yong, în vârstă de 49 de ani, ocupă funcția de vicepreședinte al Samsung, una dintre cele mai mari companii din Coreea de Sud și din lume.

Instanța din Seul a decis că Lee este vinovat că a acordat mită unui prieten apropiat al fostului președinte sud-coreean Park Geun-Hye și a deturnat fonduri în valoare de 5 milioane de dolari. Omul de afaceri a recunoscut că a plătit acești bani, dar a negat că a cerut la schimb sprijin guvernamental.

Procurorii au cerut 12 ani de închisoare pentru Lee Jae-Yong, sub acuzația că ar fi oferit sau promis 38 de milioane de dolari pentru a obține acordul guvernului în privința unei fuziuni între două filiale ale companiei Samsung, mutare care ar fi sporit controlul lui Lee asupra întregului imperiu Samsung.

Decizia instanței nu este definitivă, iar Lee Jae-Yong a anunțat că va face apel.

Instanța de la Seul a decis pedepse cu închisoarea și pentru patru foști directori din cadrul companiei Samsung. Choi Gee-Sung, fostul șef al biroului de strategii, în prezent desființat, și fostul său adjunct Chang Choong-Ki au fost condamnați la patru ani de închisoare. Park Sang-Jin și Hwang Sung-Soo, foști președinți ai Samsung Electronics, au primit condamnări cu suspendare.

Samsung Electronics a înregistrat un profit operațional record de 14,1 trilioane de woni (12.67 miliarde de dolari) în al doilea trimestru al anului 2017. Totuși, experții consideră că Samsung se va confrunta cu provocări pe termen lung, în special în privința deciziilor pentru proiecte-cheie, fuziuni și achiziții.

Pe măsură ce giganții din industria tehnologică globală fac investiții agresive pentru a prelua conducerea în domeniul inteligenței artificiale, al Internetului Obiectelor și al industriilor de realitate virtuală, analiști din domeniu citați de agenția Yonhap apreciază că absența prelungită a conducerii Samsung poate determina pierderi în fața concurenței.

Totodată, experții citați avertizează că Samsung Electronics poate fi penalizată în conformitate cu Legea privind Practicile de Corupție Străine, care pedepsește companiile americane vinovate de dare de mită peste hotare.

Deși Samsung Electronics nu este o companie din SUA, domeniul de aplicare a legii a fost extins în 2008 și a deschis posibilitatea pentru includerea companiei sud-coreene. Prin urmare, Samsung ar putea fi exclusă din proiectele de achiziții publice din Statele Unite.