Organizația Salvați Copiii a făcut public un raport din care reiese că, în ultimii 10 ani, numărul copiilor mutilați sau chiar uciși, la nivel global, în conflictele militare, a crescut cu 300%, fiind vorba despre peste 357 de milioane de copii care trăiesc în zone afectate de conflicte.

 

„Mai mulți copii decât oricând, cel puțin 357 milioane la nivel global, trăiesc în prezent în zone afectate de conflict, arată un nou raport al organizației Salvați Copiii. Numărul cazurilor de copii privați de asistență umanitară a crescut cu peste 1.500%, în ultimii opt ani, în vreme ce au fost uciși și mutilați de trei ori mai mulți copii”, reiese din raportul „Războiul contra copiilor”.

Organzația atrage atenția că 50% dintre acești copii trăiesc în zone de conflicte extrem de violente, unde se încalcă șase dintre cele mai importante drepturi ale copilului stabilite de ONU, cum ar fi: uciderea și mutilarea, recrutarea și folosirea copiilor ca arme, violența sexuală, răpirea, atacurile asupra școlilor și spitalelor și restricționarea accesului la asistență umanitară.

Din cauza repercursiunilor sociale, abuzul sexual este este cel mai puțin raportat în aceste zone de război, dar el este foarte răspândit în rândul fetelor și băieților care trăiesc în aceste perimetre.

„Copiii trec prin suferințe pe care niciun copil nu ar trebui să le îndure, de la violențe sexuale la folosirea lor ca bombe umane. Casele, școlile, locurile lor de joacă au devenit câmpuri de luptă. Suntem în fața unei alegeri grele. Vom fi martorii uciderii mai multor copii în școli sau pe paturile de spital, fără acces la servicii umanitare de urgență și recrutați de grupuri armate? Sau ne vom opune acestei culturi a tăcerii, în care călăii nu pot fi trași la răspundere și vom pune punct astfel acestui război împotriva copiilor, o dată pentru totdeauna?”, a declarat președintele Salvații Copiii Internațional, Helle Thorning Schmidt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Triplarea numărului de copii care devin victime ale războiului este cauzată de urbanizarea războaielor, folosirea tot mai crescută a armelor explozive în zone populate, precum și amplasarea civililor și copiilor în prima linie a frontului.

Studiul a fost făcut de Organizația Salvați Copiii în colaborare cu Institutul de Cercetări pentru Pace de la Oslo și prezentat înainte conferinței de securitate de la Munchen, care va avea loc între 16 și 18 februarie, în speranța că liderii politici și militari ai lumii, care vor participa la această întâlnire, vor ține cont de aceste aspecte și vor lua măsuri.