O adolescentă cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani este infectată cu HIV la fiecare trei minute, a precizat miercuri UNICEF, avertizând asupra unei „crize” de sănătate publică ignorată.

Fetele sunt victimele a două treimi dintre infecţiile la nivel mondial în acest tronson de vârstă, potrivit datelor prezentate în cadrul celei de-a 22-a ediţii a Conferinţei Internaţionale privind SIDA, care are loc la Amsterdam.

„În cele mai multe dintre ţări, femeile şi fetele nu au acces la informaţii şi la serviciile care le sunt necesare sau nu au nici măcar posibilitatea de a refuza întreţinerea de relaţii sexuale neprotejate”, a subliniat, într-un comunicat, directoarea generală UNICEF, Henrietta Fore.

„HIV se propagă rapid în rândul persoanelor cele mai vulnerabile şi cele mai marginalizate şi din această cauză adolescenţii se află în mijlocul crizei”, a adăugat aceasta.

În 2017, 130.000 de decese ale unor persoane cu vârste sub 20 de ani au avut legătură cu SIDA şi 430.000 de noi infecţii cu HIV au afectat acest grup de vârstă.

În cazul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, numărul deceselor stagnează, în timp ce în cazul altor grupe de vârstă a început să scadă din 2010.

UNICEF a denunţat într-un raport „relaţiile sexuale întreţinute de la o vârstă fragedă, inclusiv cu bărbaţi mai în vârstă, relaţiile forţate care nu pot fi refuzate, sărăcia şi accesul insuficient la servicii de consiliere confidenţiale şi la teste”.

„Ştim că această stare de fapt este asociată statutului inferior pe care îl au femeile şi fetele la nivel mondial”, a declarat în faţa delegaţilor prezenţi la conferinţă actriţa sud-africană Charlize Theron.

„Atât timp cât nu ne ocupăm de tineri şi nu eradicăm epidemia în rândul acestora (...) nu ne vom atinge obiectivul”, a estimat pentru AFP directorul de operaţiuni al organizaţie internaţionale Unitaid, Robert Matiru.

Potrivit Societăţii internaţionale privind SIDA (IAS), patru adolescente africane din zece au fost supuse la violenţe fizice sau sexuale din partea unui bărbat din cercul lor intim. Organizaţia nonguvernamentală menţionată denunţă absenţa, în numeroase ţări a politicilor pentru prevenirea acestor violenţe sau care să protejeze tinerii.

Unitaid încearcă să-i facă pe adolescenţi să conştientizeze problema.

„Tinerii cresc, sunt incredibil de mobili, se deplasează, au uitat că HIV este un risc, iar noi nu trebuie să încetăm să comunicăm acest mesaj”, a precizat pentru AFP preşedinta organizaţiei, Linda-Gail Bekker.