O companie din China acuzată că a spionat milioane de oameni - Pixelii albaştri ai dragonului roşu
O companie de tehnologie din China a fost prinsă în timp ce spiona 2,4 milioane de oameni. Baza de date uriașă a fost recuperată de o firmă din Australia. Pe lista persoanelor spionate se aflau celebrități, dar și membrii familiei regale și premierul din Marea Britanie.
Zhenhua Data, o companie din oraşul Shenzhen, este acuzată că a alcătuit o bază de date masivă cu informaţii despre 2,5 milioane de oameni. Este vorba de datele personale ale acestora, bazate în primul rând pe informaţii publice precum cele de pe reţelele de socializare.
O anchetă The Guardian dezvăluie că firma de consultanţă cibernetică Internet 2.0 din Australia a reuşit să recupereze 10% din date. Reprezentanţii Zhenhua Data au negat.
„Toate datele noastre sunt cele publice de pe internet. Nu le colectăm. Nu există o astfel de bază de date. Suntem o companie privată. Clienţii noştri sunt organizaţii de cercetare şi afaceri", a spus Sun, şefa companiei chineze.
Americanul Christopher Balding este cel care a pus mâna pe informaţie şi a trimis-o mai departe către Internet 2.0. A urmat o investigaţie de 18 luni care a confirmat informaţia. Balding spune că este o dovadă a autoritarismului Partidului Comunist din China şi a spionajului acestuia. Baza de date nu este însă doar o colecţie de informaţii.
„A fost alcătuită din nenumărate surse şi este extrem de complexă folosind limbaj avansat, ţintire şi clasificare. De la politicieni la crimă organizată, la tehnologie şi academicieni", a explicat Christopher Balding.
Informația a fost preluată de jurnaliștii din Australia.
„Poate că vă gândiţi că informaţiile din spaţiul public nu reprezintă ceva major. Dar poţi afla foarte multe despre o persoană, poţi creiona o imagine a unei persoane când aduni date din diferite surse. Iar unele date pe care le strâng poate că încalcă legile confidenţialităţii”, a declarat Sharri Markson, de la Sky News Australia.
Acuzaţiile survin după ce Uniunea Europeană a făcut un nou pas spre configurarea unei relaţii mai echilibrate cu Administraţia de la Beijing, după cum declara Charles Michel, preşedintele Consiliului European, după summitul UE-China desfăşurat luni prin videoconferinţă.
„Sunt mulţumit că am putut discuta prin videoconferinţă cu preşedintele Xi Jinping, alături de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi de cancelarul Germaniei, Angela Merkel", a declarat Charles Michel.
În cursul reuniunii de luni au fost abordate teme centrale precum schimbările climatice, aspecte economice şi comerciale, afaceri internaţionale şi drepturile omului, pandemia şi relansarea economică, a precizat preşedintele Consiliului European.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.