O declaraţie comună a SUA, Japonia şi Coreea de Sud stârneşte reacţii la Beijing - China pune în pericol pacea
China a denunţat luni o declaraţie emisă de Washington, Seul şi Tokyo la un summit recent din Statele Unite, în care ele se opun „comportamentului periculos şi agresiv" al Beijingului în regiunea Asia-Pacific, informează AFP.
Beijingul şi-a exprimat „nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă şi a înaintat proteste solemne către părţile relevante", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, într-o conferinţă de presă obişnuită.
Preşedintele american Joe Biden i-a găzduit săptămâna trecută pe liderii Coreei de Sud şi Japoniei la Camp David, lângă Washington, pentru un summit pe care l-a numit „istoric".
Într-o declaraţie comună publicată vineri, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au condamnat „comportamentul periculos şi agresiv" şi „revendicările maritime ilegale" ale Chinei pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud pe care Beijingul o revendică aproape în totalitate, în detrimentul altor puteri din regiune.
În acest text comun, numit „Spiritul de la Camp David", cele trei puteri se declară „ferm (împotriva) oricărei încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul în apele regiunii" Asia Pacific şi reafirmă „importanţa păcii şi a stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan".
Beijingul a declarat luni că „liderii Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud au denigrat şi atacat China pe probleme maritime şi legate de Taiwan, au intervenit în afacerile interne ale Chinei şi au semănat în mod deliberat discordia între China şi vecinii săi".
Sâmbătă, armata chineză a organizat manevre aeriene şi maritime în jurul Taiwanului, pe care le-a numit un „avertisment sever" după o escală în Statele Unite a vicepreşedintelui insulei democratice autonome, William Lai, favorit la alegerile prezidenţiale din Taiwan de anul viitor.
„Dacă ţărilor în cauză le pasă cu adevărat de pace şi stabilitate în Strâmtoarea Taiwan, ar trebui să susţină principiul unei singure Chine, să înceteze să-i aprobe şi să-i susţină pe separatiştii care promovează independenţa Taiwanului şi activităţile acestuia şi să ia măsuri concrete pentru a proteja pacea şi stabilitatea regionale", a spus luni Wang.
„Problema Taiwanului este o chestiune pur internă a Chinei", a adăugat el.
China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a adăugat-o din nou teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.