O delegaţie americano-israeliană în Emiratele Arabe Unite - Primul zbor direct
O delegaţie israelo-americană a sosit luni la Abu Dhabi, la bordul „primului zbor comercial direct' între Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU), la câteva săptămâni după anunţul privind normalizarea relaţiilor între cele două state.
Avionul companiei israeliene El Al, a decolat de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi a aterizat la Abu Dhabi la ora locală 15.39 (11.39 GMT), după ce a survolat Arabia Saudită, conform unei echipe a AFP. Delegaţia americană este condusă de Jared Kushner, ginerele preşedintelui american Donald Trump şi consilier la Casa Albă, şi de Robert O'Brien, consilierul pentru securitate naţională al lui Trump. Echipa israeliană îl are în frunte pe omologul lui O'Brien, Meir Ben-Shabbat.
Avionul Boeing 737, care a asigurat zborul LY971, avea inscripţionată steaua lui David, iar cockpit-ul era decorat cu steagurile israelian, american şi al EAU. La bordul cursei de linie, numeroşii pasageri au fost salutaţi în limbile arabă, engleză şi ebraică, un gest de marcare a semnificaţiei istorice a zborului.
La 13 august, EAU şi Israel au anunţat un acord vizând normalizarea relaţiilor bilaterale, prin care Emiratele devin al treilea stat arab - după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994 - şi primul din Golf care stabileşte relaţii diplomatice cu Israel. După anunţarea acordului, mediat de SUA, Israel şi EAU au purtat mai multe discuţii telefonice la nivel de miniştri, iar Abu Dhabi a abrogat în weekend o lege veche de 48 de ani cu privire la boicotul împotriva Israelului.
„Aşa arată pace pentru pace”, a scris şi premierul israelian Benjamin Netanyahu pe Twitter.
Oficialii israelieni speră că vizita de două zile va duce la stabilirea datei de semnare a acordului, în cadrul unei ceremonii la Washington, poate chiar la începutul lui septembrie, între Netanyahu şi prinţul moştenitor din Emirate, şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan.
Semnarea acestui acord i-ar putea oferi lui Trump un atu de politică externă înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Administraţia Trump a încercat să convingă şi alte ţări arabe sunnite îngrijorate de Iran să urmeze aceeaşi cale. Cea mai puternică dintre ele, Arabia Saudită, deşi şi-a deschis spaţiul aerian pentru cursa El Al, a semnalat că nu este pregătită pentru acest pas.
La fel ca toate avioanele Boeing 737 ale El Al, şi acesta a fost echipat cu un sistem antirachetă, a declarat un purtător de cuvânt israelian. La bord s-au aflat agenţi de securitate ai Secret Service american şi ai Shin Bet israelian pentru a asigura paza delegaţiilor.
Cu câteva ore înainte ca avionul să aterizeze, trei persoane au murit şi alte câteva au fost rănite în două explozii separate produse în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, şi în Dubai, au anunţat poliţia şi presa locale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.