Opt presupuși agenți CIA au fost reținuți în legătură cu protestele din Iran faţă de majorarea preţurilor la carburanţi, manifestații catalogate drept „conspiraţii” orchestrate de „jurnalişti”.

Aprecierea aparţine ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian, acesta apreciind protestele drept rezultat al unei "conspiraţii foarte periculoase" orchestrate de SUA.

Șase presupuși agenți CIA au fost reținuți în cursul protestelor, iar alți doi în timp ce încercau să părăsească țara, a anunțat agenția iraniană de știri IRNA, citând un comunicat al serviciului de informații de la Teheran. Cei opt suspecți, care ar fi acționat deghizați ca jurnaliști și ale căror naționalități nu au fost dezvăluite, sunt acuzați că au transmis în SUA informații, imagini și înregistrări din timpul protestelor. Guvernul de la Teheran a blocat accesul la internet în majoritatea regiunilor țării, restricționând astfel fluxul de informații despre proteste. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a condamnat vehement protestele faţă de majorarea preţurilor la carburanţi, catalogându-le drept rezultat al unei "conspiraţii foarte periculoase". La rândul său, președintele Iranului, Hassan Rouhani, a afirmat că SUA încearcă să se folosească de tulburările civile pentru a răsturna sistemul politic islamic al țării. "Ei [SUA] au crezut că îi pot face pe oameni furioși cu astfel de conspirații și pot provoca până la urmă un război civil", a spus el. Dar iranienii au arătat încă o dată că se vor apăra mereu de astfel de conspirații, a spus Rouhani pe site-ul său oficial. Potrivit organizației neguvernamentale Amnesty International, forțele iraniene de securitate au ucis cel puțin 143 de persoane în cursul protestelor. Ministrul iranian de Interne, Abdolreza Rahmani Fazli, a declarat că 731 de filiale bancare, 70 de staţii de alimentare cu carburanţi şi sediile a 140 de instituţii au fost incendiate de protestatari. Circa 200.000 de persoane au participat la proteste. Aproximativ 7.000 au fost arestate, a declarat deputatul Hossein Naqavi-Hosseini, membru al Comisiei parlamentare pentru Siguranţă Naţională.