Parlamentul Cataloniei a aprobat ieri, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici. Mii de persoane s-au adunat la Barcelona, în faţa Parlamentului catalan, pentru a celebra proclamarea independenţei.

 

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri rezoluţia care prevede iniţierea procedurilor de proclamare a independenţei Cataloniei faţă de Spania şi crearea unei republici independente.

„Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social”, se menționează în preambulul rezoluției. Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP - partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont - și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm şi a avertizat că statul spaniol va restabili rapid ordinea constituţională în Catalonia, care şi-a proclamat independenţa.

„Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid” în Catalonia, a declarat Mariano Rajoy.

Senatul Spaniei a reacţionat imediat, aprobând suspendarea autonomiei regiunii Catalonia, care tocmai îşi proclamase independenţa, informează publicaţiile El Mundo şi El Pais. Decizia de activarea a Articolului 155 al Constituţiei Spaniei a fost luată de Senatul spaniol cu 214 pentru, 47 împotrivă şi o abţinere. Practic, Senatul Spaniei oferă Guvernului de la Madrid, condus de Mariano Rajoy, posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei şi preluarea controlului administrativ direct prin dizolvarea instituţiilor catalane.

Guvernul Spaniei s-a întruni aseară pentru a dispune măsuri urgente de preluare a controlului administrativ asupra Cataloniei. Toate structurile regionale - politice, economice şi de securitate - vor trece în subordinea directă a Madridului.

Uniunea Europeană nu recunoaşte independenţa Cataloniei, anunţă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, îndemnând totuşi Guvernul de la Madrid să nu recurgă la forţă în criza separatistă.

Referindu-se la decizia de proclamare a independenţei Cataloniei, Donald Tusk a transmis prin Twitter: „Pentru UE, nu se schimbă nimic. Spania rămâne singurul nostru interlocutor”. „Sper că Guvernul Spaniei va prefera forţa argumentelor, nu argumentul forţei”, a adăugat Donald Tusk.