Economia din Hong Kong a scăzut cu 3,2% în trimestrul al treilea din 2019, conform Departamentului de recensământ și statistică, o contracție extrem de accentuată, care vine după o reducere a PIB cu 0,4% în aprilie-iunie.

The Guardian relatează că protestele pro-democrație în curs de desfășurare au afectat economia, care a scăzut la un nivel apropiat de cel din primul trimestru al anului 2009, în plină criză economică mondială. Guvernul din Hong Kong spune că economia a intrat în recesiune tehnică și că „impactul sever” al „incidentelor sociale” în acest an a provocat această deteriorare. De asemenea, oficialii estimează că sentimentele investitorilor, dar și consumul vor fi în continuare afectate de confruntările din ce în ce mai violente dintre manifestanți și poliție.

Protestele din Hong Kong au început în data de 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, şefa Guvernului local, Carrie Lam, a cedat în faţa uneia dintre revendicările demonstranţilor, anunţând la 4 septembrie retragerea integrală a proiectului de lege contestat, măsură aprobată în 23 octombrie şi de Parlament. Totuşi, Lam nu a reuşit să reducă nemulţumirile demonstranţilor, care solicită crearea unei comisii de anchetă independente cu privire la violenţele poliţiei şi la reforma electorală. În trimestrul trei din 2019 economia s-a contractat cu 3,2%, după un declin de 0,4% în precedentele trei luni, conform datelor preliminare publicate joi. Economiştii vorbesc de o "recesiune tehnică" dacă PIB-ul se contractă două trimestre consecutiv. Comparativ cu trimestrul trei din 2018, economia a înregistrat o scădere de 2,9% în perioada iulie-septembrie 2019. Cifra reprezintă cel mai slab rezultat pentru hub-ul financiar asiatic de la criza financiară globală 2008/2009.

În condiţiile în care nu se întrevede un final al protestelor, Carrie Lam a avertizat că economia s-ar putea contracta în acest an, după ce turismul şi vânzările de retail se confruntă cu un declin accentuat.