Străzile din centrul Londrei au fost blocate luni în faţa măsurilor de securitate excepţionale şi a afluxului masiv de persoane care au vrut să-şi ia un ultim rămas bun de la regina Elisabeta a II-a după funeraliile sale de stat, relatează EFE.

Încă de la primele ore ale dimineţii, autobuzele au fost perturbate de la rutele lor obişnuite, neputând ajunge în inima capitalei, şi cel puţin trei staţii de metrou au fost închise: Westminster, St James' şi Hyde Park Corner. Maşinile particulare au ciorculat cu mare greutate în întreaga capitală, unde este totuşi foarte puţină activitate, deoarece ziua a fost declarată nelucrătoare de către autorităţi.

Guvernul i-a invitat pe toţi cetăţenii care doresc, să se apropie de traseul pe care va trece cortegiul funerar al Elisabetei a II-a după funeraliile de stat, programate pentru ora locală 11.00 (10.00 GMT), deşi a avertizat că deplasările în interiorul Londrei vor fi foarte complicate. Toate zonele rezervate pentru ca publicul să vadă procesiunea de după funeralii au fost ocupate în totalitate, numărul spectatorilor fiind estimat la peste un milion pe traseul procesiunii. Mii de oameni, mulţi dintre ei purtând steaguri britanice, au petrecut noaptea în aer liber, în ciuda temperaturilor scăzute, pentru a găsi cel mai bun loc de unde să poată vedea cum trece sicriul însoţit de mai mulţi membri ai familiei regale, în frunte cu regele Carol al III-lea. Nu au lipsit nici cei care îşi arată disperarea atunci când poliţia le arată barajele rutiere, obligându-i să facă ocoluri considerabile de la traseul planificat.

Autobuzele care transportă membri ai guvernului britanic au început să sosească în jurul orei 08.00 (07.00 GMT) la Westminster Abbey, iar primii şefi de stat şi înalţi demnitari au sosit în cursul zilei.

După funeralii, o procesiune a trecut pe lângă Palatul Buckingham, fost regină fiind dusă apoi la Castelul Windsor, unde a fost înmormântată alături de soţul ei, ducele de Edinburgh.

Pe de altă parte, ziua funeraliilor reginei Elisabeta a II-a marchează punctul culminant a ceea ce a fost considerată cea mai mare operaţiune de securitate din istoria Marii Britanii. Mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea unei mulţumi uriaşe, a multor feţe regale şi a unei liste lungi de lideri mondiali şi de alţi demnitari, iar pentru asta au fost mobilizaţi mii de poliţişti.

Comisarul-adjunct al Poliţiei Metropolitane, Stuart Cundy, a declarat că este cea „mai mare operaţiune" din istoria instituţiei. Dimensiunea sa o depăşeşte pe cea a operaţiunilor din weekendul Jubileului de Platină şi de la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, când 10.000 de poliţişti erau la datorie în fiecare zi. Este de asemenea şi cea mai mare operaţiune globală de protecţie din istoria Poliţiei Metropolitane, în contextul în care lideri mondiali, demnitari şi diverse alte personalităţi iau parte la funeraliile de stat.