Preşedintele rus Vladimir Putin a apărat cu fermitate miercuri forţele de ordine, acuzate că au comis violenţe în acţiunile de dispersare a recentelor manifestaţii ale opoziţiei.

„Nu îşi fac decât datoria. Nimeni nu ridică un baston doar aşa. Dacă oamenii se comportă respectând regulile, procedurile şi legile, cine ar ridica un baston?", a declarat liderul de la Kremlin într-un interviu pentru agenţia de presă publică TASS.

Numeroşi militanţi politici au protestat împotriva reacţiei poliţieneşti, considerată excesivă, în timpul manifestaţiilor opoziţiei de vara trecută de la Moscova, cele mai importante care au avut loc în Rusia de la revenirea lui Vladimir Putin la preşedinţie în 2012. Criticile vizează în special Garda Naţională, o forţă creată în 2016 aflată direct sub autoritatea preşedintelui. Mai mulţi manifestanţi au fost în schimb condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea pentru violenţe după ce au fost arestaţi în timpul manifestaţiilor neautorizate, care au fost totuşi în mare parte paşnice. Putin a apărat şi aceste condamnări.

„Astăzi, arunci o sticlă cu apă (în poliţişti), mâine un scaun, iar apoi se distrug maşinile. Este inadmisibil!", a mai spus el în interviu.

Preşedintele rus a justificat de asemenea pedeapsa grea aplicată blogger-ului Vladislav Siniţa, condamnat la cinci ani de închisoare pentru un mesaj pe Twitter în care făcea apel la violenţe împotriva copiilor de poliţişti.

„Acest lucru poate destabiliza brutal situaţia în ţară, nu se poate glumi cu aşa ceva!", a mai spus el. Şeful statului a salutat totuşi mobilizarea publică ce a permis eliberarea jurnalistului Ivan Golunov, arestat în iunie pentru trafic de droguri, acuzaţie care s-au dovedit a fi fabricată.

În ianuarie, justiţia rusă a anunţat arestarea a cinci foşti poliţişti care l-au reţinut pe acest jurnalist al site-ului Meduza, cunoscut pentru anchetele sale asupra corupţiei.