Președintele Poloniei a făcut apel la SUA să transfere arme nucleare pe teritoriul polonez ca măsură de descurajare împotriva unei viitoare agresiuni rusești, o solicitare care va fi probabil percepută la Moscova ca fiind extrem de provocatoare, scrie Financial Times. 

Andrzej Duda a declarat că este „evident” că președintele Donald Trump ar putea redistribui în Polonia focoasele nucleare americane stocate în Europa de Vest sau în SUA, o propunere pe care liderul polonez a declarat că a discutat-o recent cu Keith Kellogg, trimisul special al SUA pentru Ucraina. 
„Frontierele NATO s-au deplasat spre est în 1999, deci după 26 de ani ar trebui să existe și o deplasare a infrastructurii NATO spre est. Pentru mine, acest lucru este evident”, a declarat Duda într-un interviu acordat Financial Times. 
„Cred că nu este vorba doar de faptul că a venit timpul, ci și de faptul că ar fi mai sigur dacă aceste arme ar fi deja aici.” 
Regimul comunist polonez a găzduit focoase nucleare sovietice în timpul Războiului Rece, dar stocarea unor astfel de arme din nou aproape de granițele Rusiei - de data aceasta sub controlul SUA - ar fi privită ca o amenințare gravă de către Kremlin. Duda a declarat că depinde de Trump să decidă unde să desfășoare armele nucleare americane, dar a amintit de anunțul președintelui Vladimir Putin din 2023 că Rusia va muta arme nucleare tactice în Belarus, aliatul Moscovei în invazia sa din Ucraina. 
„Rusia nici măcar nu a ezitat când și-au relocat armele nucleare în Belarus”, a spus Duda. „Nu au cerut permisiunea nimănui”. Apelul lui Duda de a găzdui arme nucleare subliniază îngrijorarea crescândă din Polonia - împărtășită de alte țări din regiunea sa - cu privire la faptul că Rusia iese întărită din negocierile de pace cu Ucraina negociate de Trump. Duda, care este, de asemenea, comandantul suprem al forțelor armate ale Poloniei, s-a făcut ecoul premierului polonez Donald Tusk spunând că țara ar putea obține, alternativ, o protecție mai bună din ideea președintelui Emmanuel Macron de a extinde „umbrela nucleară” a Franței pentru a acoperi aliații europeni. Dar Duda a temperat sugestia lui Tusk de săptămâna trecută că Polonia ar putea să-și dezvolte propriul arsenal nuclear. 
„Pentru a avea propria noastră capacitate nucleară, cred că ar fi nevoie de decenii”, a declarat președintele. Duda a declarat, de asemenea, că nu poate lua în considerare posibilitatea ca Trump să revină asupra angajamentului pe care l-a luat în timpul întâlnirii lor de luna trecută cu privire la menținerea trupelor americane în Polonia. 
„Îngrijorările legate de retragerea prezenței militare a SUA din Polonia nu sunt justificate. Suntem un aliat credibil pentru SUA și, de asemenea, ei au propriile interese strategice aici”, a spus el. Președintele polonez a mai spus că nu consideră că Trump poartă negocieri pro-Moscova pentru a forța Kievul să înceteze lupta. 
„Aceasta nu este o diplomație delicată, acesta este un joc dur, dar în opinia mea nu este clar că președintele Trump este doar amabil și blând cu Rusia”, a spus Duda. „Cred că aplică instrumente împotriva Rusiei, chiar dacă poate nu este la fel de zgomotos și vizibil ca cele pe care le folosește împotriva Ucrainei”. „Nimeni nu a reușit până acum să oprească acest război, așa că să îi dăm președintelui Trump o șansă.”