Ministerul apărării de la Varşovia a comunicat că două elicoptere belaruse au trecut frontiera în regiunea Bialowieza, la circa 250 de km la est de capitala poloneză, zburând la altitudine mică, ceea ce a îngreunat detectarea radar. Bombardamente ruseşti pe Dunăre, la Ismail.

 

Forţele armate ale Poloniei anunţaseră anterior că elicopterele, care efectuau o misiune de instruire, nu au încălcat spaţiul aerian al ţării, însă ulterior şi-au retractat afirmaţia. Conform ministerului, Polonia şi-a informat aliaţii din NATO despre incident.

Ministrul apărării Mariusz Blaszczak a ordonat sporirea efectivelor la frontieră şi alocarea unor resurse suplimentare, inclusiv elicoptere de atac, fără a face publice detalii.

Polonia a reamplasat unele forţe militare dinspre vest înspre est după ce în Belarus au ajuns mercenari din compania rusă Wagner. Sâmbăta trecută, premierul Mateusz Morawiecki şi-a exprimat îngrijorarea privind deplasările Wagner în Belarus, către Polonia, avertizând că astfel situaţia la frontieră devine „şi mai ameninţătoare". El a susţinut că mercenarii „se vor deghiza probabil în grăniceri belaruşi, ajutând imigranţi clandestini să intre pe teritoriul polonez", şi că este vorba de „încă un pas către mai multe atacuri hibride pe teritoriul polonez, pentru a destabiliza Polonia".

Mercenarii din subordinea lui Evgheni Prigojin au ajuns în Belarus după eşecul revoltei din 23-24 iunie împotriva Moscovei, iar în prezent grupul Wagner participă la instruirea militarilor belaruşi, cu ajutorul experienţei dobândite în războiul din Ucraina.

Ministerul apărării de la Minsk a reacţionat la acuzaţii arătând că acestea „au fost făcute de armată şi de liderii politici polonezi pentru a justifica încă o dată creşterea forţelor şi a mijloacelor în apropierea frontierei belaruse".

Drone rusești au atacat miercuri dimineața instalații portuare și de depozitare a cerealelor din sudul regiunii de coastă ucrainene Odesa, incendiind unele dintre ele, a scris guvernatorul regional Oleh Kiper pe aplicația Telegram.

Presa ucraineană a relatat că dronele au sosit dinspre Marea Neagră și apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Ismail, un port cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul românesc Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

Președintele Klaus Iohannis susține că atacurile continue ale Rusiei pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile și constituie crime de război.

„Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război și continuă să afecteze capacitatea Ucrainei de a-și trimite produsele alimentare către cei care au nevoie, în lume”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Twitter.