Preşedintele polonez a declarat luni că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO, din care Polonia face parte, decide să îşi întărească flancul estic, în faţa desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Republica Belarus vecină.

„Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem", a declarat Andrzej Duda pentru cotidianul Fakt.

Şeful statului polonez, care se află în prezent în Canada după o vizită în SUA unde a avut o întrevedere inclusiv cu fostul preşedinte polonez Donald Trump şi s-a deplasat la sediul ONU, a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja "de o perioadă de timp" obiectul unor discuţii între Polonia şi SUA.

„Am abordat deja acest subiect de mai multe ori", a declarat Duda. În martie, el a avut o întrevedere cu omologul său american Joe Biden.

Potrivit lui Duda, „Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad" şi „este pe cale să transfere arme nucleare în Belarus", două teritorii care se învecinează cu Polonia.

În iunie 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a transferat în Belarus primele arme nucleare.

În timpul summitului de la Vilnius din 2023, aliaţii au reafirmat că NATO va face „tot ce este necesar pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranţa şi securitatea misiunii de descurajare nucleară, inclusiv va continua să modernizeze capacităţile sale nucleare şi să actualizeze procesul său de planificare".

Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi „garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său.

„Militarii vor analiza bine situaţia şi, în toate cazurile, vor lua toate măsurile de retorsiune necesare pentru a ne garanta securitatea", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Sprijinul Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă între cele mai mari puteri nucleare din lume, a avertizat ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Lavrov a spus că SUA şi NATO sunt obsedate de ideea de a-i cauza Rusiei o „înfrângere strategică'' şi că există riscul ca o asemenea confruntare să conducă la un nivel de pericol nuclear sporit.

„Occidentalii se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, ceea ce este plină de consecinţe catastrofale'', a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

SUA şi aliaţii lor afirmă că ajută Ucraina să se apere de agresiunea rusă şi că Moscova agravează tensiunile între Est şi Vest, inclusiv prin avertismente repetate despre pericolul unui conflict nuclear.