În următoarele zile, va începe construirea unei noi conducte de gaz care va lega Norvegia de Polonia prin țările baltice.

Polonezii speră ca aceasta să fie operațională în 2022 când se va încheia contractul pe care îl au cu Gazprom. Prin acest terminal de gaz lichefiat (Świnoujście) și construirea unor noi facilități petroliere la Gdańsk, Polonia face pași importanți în dorința de a fi independent energetic de Rusia.

Veștile proaste nu se termină aici pentru Rusia. Prin intermediul acestei porți nordice, Polonia va deveni un jucător important și pentru țările din regiune, cum ar fi Ucraina, pe care le va alimenta cu gaz lichefiat. Proiectul se dorește a fi unul cheie care să lege coridorul Nord-Sud ca parte a Inițiativei celor Trei Mări.  

„Dacă vorbim despre diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz în Polonia, și de independența totală a țării noastre față de gazul rusesc, construirea conductei este o etapă importantă pentru Polonia”, a spus președintele Poloniei, Andrzej Duda, conform Warsaw Institute.

Proiectul de infrastructură dezvoltat de Poland’s Gaz-System și Denmark’s Energinet va aduce în Polonia 10 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an. Firma italiană de inginerie Saipem va construi conducta din Danemarca până în Polonia. Aceasta presupune construirea a 275 de km de conductă prin Marea Baltică la o adâncime de 4-57 de metri, realizată de nave de tip S-Lay (niște fabrici de sudare plutitoare unde bucăți de conducte de 12 m lungime sunt îmbinate continuu și coborâte spre fundul mării). Lucrările în baza contractului de 1,5 miliarde de euro vor începe în vara lui 2021. Polonia și Danemarca au semnat un acord de 280 de milioane de euro cu Saipem.

Proiectul „Porții de Nord”, este de fapt o rețea care va aduce 17,5 miliarde de metri cubi de gaz în Polonia print trei surse diferite, urmând ca țările din cadrul Inițiativei Celor Trei Mări, plus Ucraina, să beneficieze de el, scăzând dependența de Rusia.

„Polonia va deveni o garanție pentru independența energetică a Ucrainei”, a spus președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Conform Ministerului Afacerilor Interne din România, Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.