Fotografia cu Donald Trump şi Emmanuel Macron plantând un stejar în grădinile Casei Albe a simbolizat prietenia afişată de cei doi lideri. Dar grefa nu a prins şi, în timp ce relaţiile au devenit mai tensionate de atunci, pomul nu a supravieţuit, notează AFP.

Preşedintele Franţei a oferit un puiet de stejar omologului său american cu ocazia vizitei sale de stat, la Washington, în aprilie 2018. Între două îmbrăţişări prieteneşti, şefii de stat, cu lopeţi aurite în mână, au aruncat câţiva bulgări de pământ peste rădăcinile arbustului, sub ochii soţiilor, dar mai ales în faţa camerelor de televiziune din lumea întreagă. Puietul provenea dintr-o pădure din nordul Franţei unde şi-au pierdut viaţa în cel de-Al Doilea Război Mondial peste 2.000 de membri ai Marinei americane.
Stejarul simbol al prieteniei franco-americane a dispărut însă imediat, pentru a fi plasat în carantină. "Este obligatoriu pentru orice organism viu importat în Statele Unite", a explicat la acea dată ambasadorul francez în Statele Unite, Gérard Araud. "Va fi plantat din nou mai târziu", a adăugat diplomatul. Dar, puietul nu a mai fost replantat, a făcut cunoscut săptămâna trecută o sursă diplomatică, în contextul în care Emmanuel Macron şi Donald Trump s-au întâlnit cu ocazia ceremoniilor de marcare a 75 de ani de la Debarcarea Aliaţilor în Normandia, unde au încercat să treacă peste numeroasele lor dezacorduri, de la Iran la comerţ, care au afectat relaţiile dintre ei în ultimul an. Pomul a murit în perioada carantinei, mai scrie AFP.