Guvernul afgan a acceptat propunerea de a adăuga pe certificatele de naştere şi numele mamei, semnalează fundaţia Thomson Reuters, apreciind că este o victorie a activiştilor pentru drepturile femeilor, într-o ţară profund conservatoare.

 

Susţinătorii campaniei care a folosit hashtag-ul (eticheta online) #Whereismyname (unde e numele meu?) au insistat de mulţi ani ca pe certificatul de naştere al fiecărui copil să apară şi numele mamei; în prezent, actele de identitate din Afganistan indică doar numele tatălui.

Solicitarea s-a confruntat cu opoziţia societăţii afgane - musulmană, patriarhală şi conservatoare. Unii afgani consideră jignitoare chiar simpla utilizare a numelor femeilor. Acestea nu sunt uneori indicate nici pentru mirese, pe invitaţiile la propria nuntă, folosindu-se doar numele taţilor lor şi ale mirilor, iar uneori nici măcar pe morminte.

Săptămâna aceasta, comisia guvernamentală pentru probleme legale de la Kabul, condusă de vicepreşedintele Mohammad Sarwar Danish, a acceptat propunerea de modificare legislativă în sensul precizării numelui mamei pe actele de identitate.

„Este un mare pas către egalitatea de gen şi către realizarea drepturilor femeilor”, a comunicat cancelaria lui Danish.

Amendamentul legal mai trebuie aprobat de parlamentul dominat de bărbaţi, apoi urmează să promulgat de şeful statului. Autorul său este deputata independentă Naheed Farid şi va fi prezentat plenului după 21 septembrie, când se încheie vacanţa de vară a legislativului.

Evenimentul are loc în timp ce guvernul afgan se pregăteşte de negocieri cu talibanii, în urma acordului de pace încheiat de aceştia cu Statele Unite în februarie. Multe femei afgane se tem că înţelegerea respectivă nu le garantează drepturile şi că, după retragerea trupelor americane, revenirea în politică a fundamentaliştilor islamici va anula succese obţinute cu greu, cum ar fi educaţia şi libertatea de circulaţie.

În 1996-2001, când au guvernat Afganistanul, talibanii au impus o interpretare strictă a legii islamice (Sharia), inclusiv pedepsele cu biciuirea în public sau uciderea cu pietre. Femeile au fost obligate să-şi acopere faţa şi li s-a interzis să înveţe, să se angajeze sau să iasă din casă fără acordul unei rude de sex masculin. Acum, talibanii afirmă că vor accepta ca femeile să beneficieze de educaţie, dar în limitele legii islamice şi ale culturii afgane.

Mawlawi Qalam Uddin, fostul şef al poliţiei morale a regimului taliban, a susţinut joi într-o conferinţă de presă la Kabul că propunerea legislativă este „un plan occidental venit din America şi Europa” şi că „nimeni nu poate impune cu forţa acest plan poporului afgan”.

Maryam Sama, activistă pentru drepturile femeilor şi deputată, a declarat fundaţiei Thomson Reuters că, deşi aprobarea de către guvern reprezintă „doar începutul”, este încrezătoare că legea va fi adoptată în curând. „Ne dăm seama că este considerată un tabu în societatea noastră tradiţională şi vor exista cu siguranţă obstacole la aprobarea proiectului de lege, dar cred că o luptă neobosită ne poate aduce această schimbare şi chiar mai mult”, a spus ea.