Papa Francisc a promovat în premieră patru femei în administrația sinodului episcopilor, o structură fondată în urmă cu peste jumătate de secol iar decizia sa a fost salutată de mai multe grupuri feminine catolice drept un progres semnificativ, arată Reuters.

Numirea celor patru femei în calitate de consilieri ale oficiului sinodal a fost anunțată vineri. Două dintre noile responsabile sunt italience, profesoarele de sociologie Cecilia Costa și de economie Alessandra Smerilli, aceasta din urmă fiind și călugăriță. De asemenea, călugărițe sunt și Maria Luisa Berzosa Gonzalez, din Spania și Nathalie Becquart din Franța, numite între consilierii ierarhilor catolici cu aceeași ocazie. Cele trei călugărițe și reprezentanta laică sunt primele femei care fac parte din aparatul structurii înființate de Papa Paul VI, în 1965. Oficiul sinodal pregătește întâlnirile periodice dintre episcopii care îl consiliază pe Papă.

„E o veste bună pentru că până acum nu erau poziții din care femeile să aibă influență asupra sinoadelor în faza de pregătire a acestor întâlniri”, a afirmat Zuzanna Fliosowska, director general al ”Vocilor credinței” (Voices of Faith), un grup care susține o implicare mai mare a femeilor în viața bisericii.

Mai bine de jumătate din cei 1,3 miliarde de catolici din lume sunt femei dar ordinele religioase dedicate femeilor numără de trei ori mai multe persoane decât cele rezervate bărbaților care și-au dedicat viața bisericii. Drepturile femeii au fost o temă care a revenit în mod constant în discuție în timpul ultimului sinod episcopal găzduit de Vatican în luna octombrie cu tema Tineri creștini. Peste 10.000 de persoane au semnat o petiție care a cerut să se acorde femeilor dreptul de a vota în cazul deciziilor sinodale după ce doi frați, lideri laici ai unor comunități religioase, au putut să își exprime opinia prin vot în cadrul celui mai recent sinod, însă o soră cu același grad nu a avut voie să voteze. Următorul sinod este programat în perioada 6-27 octombrie și are ca temă nevoile bisericii din zona Amazonului, inclusiv modurile prin care se poate aborda problema lipsei preoților.

În 2016, papa Francisc a dorit să numească o femeie ca director adjunct al biroului de presă al Vaticanului, însă s-a lovit imediat de opoziţie din partea membrilor din înalta ierarhie a Bisericii Catolice.