Premierul britanic Theresa May se deplasează astăzi la Berlin şi apoi la Paris, în încercarea de a-i convinge pe cancelarul federal german Angela Merkel şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron, în ajunul unui summit al UE, să amâne din nou data Brexitului, prevăzută în prezent pentru 12 aprilie.

„Există motive întemeiate pentru a purta discuţii, în condiţiile în care Marea Britanie şi cei 27 de membri ai Uniunii Europene (UE) se află într-o situaţie dificilă, arzătoare", a subliniat purtătorul de cuvânt al Cancelariei federale germane, Steffen Seibert, anunţând etapa germană a vizitei. „Cei 27 trebuie să rămână uniţi atunci când vor lua o decizie, fie că vor accepta sau nu propunerea premierului (britanic) privind o nouă amânare", a adăugat el.
La scurt timp după declaraţia lui Seibert, Preşedinţia franceză a anunţat că Emmanuel Macron o va primi pe Theresa May azi, la orele 18.00 (16.00 GMT).
Un purtător de cuvânt al Downing Street 10 a declarat că şefa guvernului mai speră să vorbească prin telefon şi cu alţi lideri europeni înainte de summitul de miercuri, 10 aprilie.
Cu trei zile înainte de data prevăzută pentru Brexit şi după o primă amânare, şefa guvernului britanic încă mai luptă pentru a scoate ţara sa din UE cu un acord. Însă acel acord pe care ea îl propune şi care a fost negociat cu Bruxellesul a fost respins deja de trei ori de către parlamentarii britanici. Pentru a-şi mai acorda timp, Theresa May le-a cerut liderilor UE o a doua amânare a Brexitului, până la 30 iunie, cu posibilitatea pentru Marea Britanie de a se retrage mai târziu dacă se va ajunge la un acord. Londra se pregăteşte deja să participe la alegerile europene, prevăzute pentru 23-26 mai, perspectivă pe care Theresa May o considera până recent „inacceptabilă".
Pierre Moscovici, comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Financiare, Taxe şi Vămi, a declarat în acest context că este optimist că Marea Britanie nu va ieși din Uniunea Europeană pe 12 aprilie fără un acord, relatează site-ul agenției Reuters.
”Parlamentul britanic nu își dorește un scenariu fără acord. Nici noi nu ne dorim, este cel mai dezavantajos scenariu din punct de vedere economic. Desigur, suntem pregătiți în cazul în care se va întâmpla", a declarat Moscovici.

Negocieri interminabile

Guvernul britanic și Partidul Laburist au reluat discuțiile privind ajungerea la un compromis pentru aprobarea acordului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a informat Jeremy Wright, ministrul britanic pentru Cultură, Media și Sport, relatează cotidianul The Guardian.
„Discuțiile cu laburiștii continuă. Cred că vor fi reluate chiar astăzi. Toată lumea are nevoie să ajungă la un compromis - nu este vorba doar de Guvern", a declarat Wright. „Premierul a abordat o înțelegere pe care încă o consider bună, dar este clar că Parlamentul nu este dispus să accepte acordul. De aceea, este necesar să găsim o alternativă", a adăugat Wright. Acesta a mai declarat că „susține în totalitate strategia lui May", adăugând că premierul britanic a încercat deja „să promoveze acordul, dar acest lucru nu a mers". Declarațiile lui Corbyn vin după o nouă rundă de discuții menite să ajute la depășirea impasului în care se află Brexit. Negocierile dintre cei doi au loc în contextul în care ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar ar urma să aibă loc pe 12 aprilie, iar Guvernul May nu a reușit să convingă Parlamentul să adopte un acord cu Uniunea Europeană în această privință. O înțelegere cu Jeremy Corbyn, ceea ce ar duce la o mai mare susținere parlamentară a Acordului, ar putea fi ultima șansă a Theresei May de a scoate țara din Uniunea Europeană fără a fi necesară o amânare excesivă a momentului sau chiar o ieșire fără acord. Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Ultima dată când May a făcut o astfel de solicitare, Uniunea Europeană a oferit doar o prelungire cu două săptămâni a termenului privind Brexit, iar oficialii de la Bruxelles insită că premierul britanic trebuie să găsească o soluție referitoare la Acordul de ieșire din UE, respins deja de trei ori de Parlament.