Şase persoane au fost reţinute miercuri, în interiorul Congresului SUA, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu îşi susţinea discursul, iar mii de manifestanţi protestau în exteriorul clădirii faţă de războiul din Gaza.

Totodată, activişti propalestinieni au amplasat o mulţime de viermi şi greieri în interiorul Hotelului Watergate din Washington unde este cazat şeful guvernului israelian. Iar parlamentara democrată de origine palestiniană Rashida Tlaib a avut asupra ei, în semn de protest, în timpul discursului lui Netanyahu un evantai pe care scria „criminal de război", informează EFE.

Într-un mesaj postat pe platforma X, Poliţia Capitoliului a informat că a arestat pentru „comportament ilegal" şase persoane care se aflau în interiorul hemiciclului, în tribunele de unde unii invitaţi au putut urmări discursul lui Netanyahu.

Afară, mii de protestatari s-au adunat în încercarea de a-l împiedica pe Netanyahu să-şi ţină discursul şi cu intenţia declarată de a purcede la o „arestare civilă" a premierului pentru presupuse crime de război din Gaza.

În strigăte de „ruşine!", protestatarii i-au criticat şi pe congresmenii care au asistat la discursul premierului israelian, aflat în SUA la invitaţia liderilor Congresului, senatorul democrat Chuck Schumer şi republicanul Mike Johnson.

Capitoliul a fost complet înconjurat de agenţi de poliţie, iar protestatarii au stat lângă o scenă care a fost instalată la câţiva metri distanţă, peste care atârna un banner cu mesajul „Palestina Liberă".

În strigăte de „genocid" şi „criminal de război", miile de participanţi şi-au arătat respingerea faţă de Netanyahu, care a sosit luni în capitala SUA şi care s-a întâlnit joi cu preşedintele Joe Biden şi cu vicepreşedinta Kamala Harris, la Casa Albă.

„Vine să obţină aprobarea Statelor Unite pentru războiul său", a strigat pe scenă unul dintre organizatorii protestului, la care au participat oameni din alte state, care au călătorit la Washington cu autobuzele.

Potrivit unui videoclip publicat miercuri de Mişcarea Tinerilor Palestinieni, activişti propalestinieni au eliberat o mulţime de viermi şi greieri în interiorul Hotelului Watergate din Washington unde este cazat şeful guvernului israelian.

Videoclipul arată o mulţime de insecte plimbându-se pe holurile hotelului şi pe o masă dintr-o sală de şedinţe unde poate fi văzut un steag israelian lângă unul american.

Potrivit relatării Mişcării Tineretului Palestinian, „incursiunea" ar fi avut loc marţi seara, când activiştii ar fi eliberat insectele şi ar fi activat alarmele de incendiu pentru a tulbura somnul liderului israelian ca represalii pentru ofensiva israeliană în Gaza.

În timpul discursului său, Netanyahu i-a atacat pe protestatari, pe care i-a numit „proştii utili ai Teheranului".