Alegerile regionale din Catalonia de luna viitoare vor pune capăt „haosului separatist” afirmă Mariano Rajoy, premierul Spaniei, cu ocazia primei sale vizite la Barcelona după ce Guvernul de la Madrid a suspendat autonomia regiunii.

Prezent la Barcelona cu ocazia unui eveniment de campanie, Rajoy și-a motivat decizia de a suspenda autonomia regiunii, afirmând că a „epuizat toate căile” de soluționare a crizei după ce administrația catalană a declarat în mod unilateral independența Cataloniei, acțiune considerat drept neconstituțională de justiția spaniolă. Premierul de la Madrid a făcut un apel la „majoritatea tăcută” să-și „transforme vocea în voturi” cu ocazia alegerilor regionale din Catalonia. „Trebuie să salvăm Catalonia de haosul separatismului”, a declarat Rajoy, adăugând: „Democratic, vrem să revendicăm Catalonia pentru toată lumea”. Vizita lui Rajoy are loc după ce, sâmbătă, aproximativ 750.000 de persoane au manifestat pe străzile Barcelonei, cerând eliberarea liderilor separatiști arestați de autoritățile spaniole în urma declarării independenței regiunii Catalonia.

Opt foști membri ai administrației regiunii Catalonia și doi activiști sunt închiși, în timp ce autoritățile spaniole anchetează presupusa lor implicare în declararea independenței regiunii, acțiune considerată drept ilegală de justiția de la Madrid. „Europa, să-ți fie rușine!”, se putea citi pe unele dintre pancartele protestatarilor reuniți într-un parc din apropierea sediilor principale ale instituțiilor europene, în timp ce pe alte pancarte se cerea eliberarea „deținuților politici” din Spania, adică membrii guvernului catalan demis de Madrid și aflați în prezent în arest. Fostul premier catalan, Carles Puigdemont, a anunțat joi la Bruxelles crearea unei „structuri stabile” care să coordoneze din Belgia guvernul său pe care-l consideră „legitim” și a stabilit o „foaie de parcurs” ce are ca obiectiv victoria secesionismului catalan la alegerile anticipate din 21 decembrie, precum și eliberarea „deținuților politici”, el criticând totodată lipsa de reacție a UE în fața „acțiunilor represive” ale autorităților spaniole.