Opozantul rus Aleksei Navalnîi şi fundaţia sa Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) au primit miercuri seara premiul german pentru libertate de opinie şi democraţie, M100 Media Awards, înmânat unui colaborator apropiat al militantului încarcerat, informează AFP.

Leonid Volkov, aliat şi asociat al lui Aleksei Navalnîi, a asigurat că fundaţia îşi continuă activitatea în pofida represiunii Kremlinului.

„Noi continuăm, bineînţeles", a subliniat Volkov, care trăieşte în exil şi a primit premiul la Potsdam, în apropiere de Berlin.

„Am dovedit că corupţia este o problemă a drepturilor omului", a adăugat această personalitate a opoziţiei faţă de Vladimir Putin.

Fondul luptei împotriva corupţiei al lui Aleksei Navalnîi, declarat în iunie drept „organizaţie extremistă" de un tribunal din Moscova, are de fapt interzisă orice activitate, ca de pildă să publice texte pe internet, să organizeze manifestaţii şi să participe la alegeri, după decizii ale justiţiei ruse.

De la sfârşitul lunii septembrie, opozantul încarcerat în urma unui dosar de fraudă pe care el îl consideră motivat politic este vizat de o anchetă pentru că ar fi „creat şi condus o organizaţie (comunitate) extremistă" prin FBK şi alte opt organizaţii legate de mişcarea sa.

Premiul M100 Media Awards este decernat din 2005 de un juriu compus din jurnalişti din întreaga lume şi recompensează persoane şi organizaţii care militează pentru libertatea de opinie şi libertatea presei.

După otrăvirea sa în vara anului 2020, atribuită de Occident serviciilor secrete ruseşti, Aleksei Navalnîi a primit îngrijiri medicale în Germania, un caz care a dus la deteriorarea relaţiilor între Berlin şi Moscova, notează AFP. Agerpres