Preşedintele indonezian Joko Widodo a dezvăluit ieri amplasamentul viitoarei capitale, ce va fi ridicată în partea indoneziană a insulei Borneo, în provincia Kalimantanul de Est.

Actuala capitală, Jakarta, o metropolă supraaglomerată, poluată şi care se scufundă încet, situată pe coasta de nord a insulei Java, va fi înlocuită cu noua capitală administrativă. Preşedintele Widodo a subliniat că este urgentă începerea planurilor de relocare, deşi mutarea instituţiilor guvernamentale nu va avea loc înainte de 2024. Noua capitală, al cărei nume nu a fost încă ales, va fi amplasată nu departe de actualul Samarinda City şi de oraşul-port Balikpapan, important pentru transportul de cărbune şi ţiţei.

„Este un loc strategic în centrul Indoneziei, aproape de o zonă urbană în creştere”, a explicat Widodo într-o conferinţă de presă la palatul de stat din Jakarta.

Mutarea capitalei va costa 466 miliarde de rupii (32,79 miliarde de dolari), din care statul va contribui cu 19%, restul urmând să provină din parteneriat public-privat şi din investiţii private, a precizat Widodo. În costul total intră construirea noilor clădiri guvernamentale şi a locuinţelor pentru circa 1,5 milioane de funcţionari publici.

Activişti de mediu au exprimat temeri că lucrările la noua capitală ar putea pune în pericol habitatul unor specii ameninţate precum urangutanul, ursul soare şi maimuţa cu trompă.

Jakarta, o conurbaţie cu 30 milioane de locuitori şi unul din oraşele cele mai aglomerate din lume, este frecvent ameninţată de inundaţii, iar cartiere întregi de-a lungul coastei nordice se scufundă sub nivelul mării din cauza extragerii apei freatice de către milioane de rezidenţi.

Preşedintele Widodo a mai explicat că presiunea asupra actualei capitale şi a insulei Java este deja prea mare, insula fiind locuită de 54% din populaţia de 260 milioane de persoane a ţării şi generând 58% din PIB.

Guvernul va prezenta un proiect de lege, însoţit de un studiu de fezabilitate, în parlament pentru a obţine aprobarea acestuia pentru noua capitală, a mai declarat preşedintele.

Ministrul planificării, Bambang Brodjonegoro, a precizat că achiziţionarea terenurilor va începe în 2020.

Indonezia nu este prima ţară din Asia de Sud-Est care îşi mută capitala. În 2005, regimul militar din Myanmar a transferat capitala la Naypyidaw, oraş situat la 320 km distanţă de capitala din perioada colonială, Yangon. În anii 1990, liderul malaezian Mahathir Mohamad a construit o capitală administrativă la Putrajaya, la 33 km de Kuala Lumpur.