Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), care l-a susţinut pe Alexandr Stoianoglo în alegerile prezidenţiale pierdute duminică în faţa preşedintei Maia Sandu, o consideră o „preşedintă nelegitimă”, întrucât şi-a câştigat noul mandat cu ajutorul voturilor din diaspora, deși au fost și moldoveni din diaspora care l-au votat pe Stoianoglo.

Formaţiunea care l-a sprijinit pe opozantul Stoianoglo reclamă că, din cele 228 de secţii de votare deschise în străinătate, în Rusia au fost deschise numai două secţii, ambele la Moscova, deşi sute de mii de cetăţeni moldoveni trăiesc în Federaţia Rusă. Cele mai multe secţii de votare au fost deschise în Italia, respectiv 60.

„Alegerile prezidenţiale recente, în special votul în regiunea transnistreană şi la secţiile de votare din străinătate, nu pot fi considerate o exprimare liberă şi democratică a voinţei poporului. Ne-am confruntat cu reducerea nejustificată a secţiilor de vot, blocarea accesului alegătorilor, agitaţie electorală în ziua tăcerii şi în ziua alegerilor, şi alte nereguli în mai multe ţări”, se arată în comunicatul emis de PSRM.

Potrivit acestui partid, întrucât la votul intern Alexandr Stoianoglo a obţinut peste 51% din voturi, acesta „a obţinut adevărata victorie” şi „majoritatea cetăţenilor Moldovei s-au exprimat împotriva politicilor actualei guvernări”.

Prin urmare, continuă PSRM, Maia Sandu a devenit „preşedinta diasporei”, iar acest partid nu recunoaşte votul de la secţiile din străinătate.

„Maia Sandu este un preşedinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii şi susţinătorii ei din străinătate. Poporul Moldovei se simte trădat şi jefuit”, afirmă partidul care l-a sprijinit pe candidatul Stoianoglo.

Totuşi, acesta speră că „locuitorii Moldovei vor lua o decizie definitivă” la viitoarele alegeri parlamentare, ce se vor desfăşura anul viitor.

În diaspora au votat peste 300.000 de alegători. La secţiile de votare din străinătate Maia Sandu a obţinut 82.83%, în timp ce Alexandr Stoianoglo are un uşor avantaj la votul intern, unde a obţinut 51,33%.

Liderii Uniunii Europene au felicitat-o luni pe candidata proeuropeană.

„Sandu a arătat curajul şi leadershipul extraordinare de a rezista pentru poporul său. Europa va continua să fie alături de Moldova în această călătorie”, a postat pe o reţea de socializare preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Maia Sandu a fost felicitată „din toată inima” şi de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. „Moldovenii şi-au arătat încă o dată determinarea de a construi un viitor european în pofida tentativelor hibride de a le submina democraţia”, a postat el pe X.

„Poporul din Moldova şi-a reafirmat încrederea în conducerea, stabilitatea şi angajamentul dvs faţă de un viitor european”, a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe social media.

„Sunt bucuroasă să continui să lucrez cu dvs pentru un viitor european pentru Moldova şi poporul său. Necesită un tip rar de putere să depăşeşti provocările cu care v-aţi confruntat în aceste alegeri”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe X, adresându-i-se Maiei Sandu.

Conform rezultatelor finale, Maia Sandu a câştigat al doilea tur prezidenţial cu 55,33% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obţinut 44,67%.