Guvernul german s-a declarat ieri îngrozit de sloganurile naziste proferate duminică în timpul unei manifestaţii desfăşurate în oraşul Koethen (Saxonia Anhalt, est), în reacţie la moartea violentă a unui tânăr în urma unui conflict în care au fost implicaţi şi doi afgani.

 

„La sfârşitul zilei de duminică, la Koethen, o înregistrare video a arătat manifestanţi proferând sloganuri făţiş naţional-socialiste, ceea ce trebuie să creeze îngrijorare şi să ne îngrozească", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.

Circa 2.500 de oameni s-au adunat duminică seara la Koethen după moartea unui german de 22 de ani într-o dispută cu doi afgani, care au fost reţinuţi. Totuşi, primele elemente ale anchetei indică faptul că victima, care suferea de o boală de inimă, a murit în urma unui stop cardiac şi nu a loviturilor încasate. Autorităţile din landul Saxonia Anhalt au confirmat că nu dispun de niciun element care să arate că decesul ar fi fost provocat de loviturile primite. Ministrul justiţiei din land, Anne Marie Keding, a precizat că unul dintre cei doi afgani era vizat din 6 septembrie de o decizie de expulzare.

Participanţii la protestul de duminică au scandat, într-o atmosferă tensionată, sloganuri precum „Rezistenţă!" pentru a-i denunţa pe solicitanţii de azil, care se fac responsabili în opinia lor de creşterea criminalităţii. Unii dintre ei au strigat „Naţional-socialism, acum, acum, acum!", determinând lansarea unei anchete.

„Cei care se exprimă astfel s-au îndepărtat de teritoriul ordinii liberal democratice", a declarat Christian Hirte, expert guvernamental în problemele Germaniei de est, unde extremismul de dreapta este în plină ascensiune.

Pentru ieri seara la Koethen este prevăzută o nouă manifestaţie, iar autorităţile se tem de noi violenţe deoarece fratele victimei este simpatizant neonazist. Autorităţile landului au făcut apel la calm.

Tensiunile survin la două săptămâni după moartea unui alt german în vârstă de 35 de ani într-un alt oraş din fosta RDG, Chemnitz. Poliţia bănuieşte că acesta a fost ucis de mai mulţi solicitanţi de azil originari din Irak şi Siria.

Eforturile guvernelor de a-i respinge pe străini nu rezolvă criza migraţiei şi nu fac decât să cauzeze ostilitate, a declarat, tot ieri, noul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

„Este în interesul fiecărui stat să adopte politici migraţioniste care se bazează pe realitate, nu pe panică”, a spus Michelle Bachelet, fostă preşedintă a Chile, la Consiliul ONU pentru drepturile omului la Geneva, în primul său discurs de la preluarea funcţiei la 1 septembrie. Ea a criticat construcţia de ziduri la frontiere, separarea familiilor de migranţi şi instigarea la ură împotriva migranţilor:  „Astfel de politici nu oferă nimănui soluţii pe termen lung, ci doar mai multă ostilitate, mizerie, suferinţă şi haos.” Deşi nu a oferit exemple concrete în discurs, o variantă mai lungă a intervenţiei sale, care a fost trimisă Consiliului, evidenţiază ţări precum SUA, Ungaria şi Italia.