Kremlinul a apreciat drept „justificată” marţi fermitatea cu care forţele de ordine au dispersat manifestaţiile care se desfăşoară la Moscova de la mijlocul lunii iulie pentru a solicita alegeri libere - demonstraţii marcate de numeroase arestări - respingând totodată orice fel de „criză politică” în Rusia.

 

Potrivit Reuters, Kremlinul a negat marţi faptul că seria de proteste politice la Moscova din ultimele săptămâni au provocat o criză politică în Rusia, în primele sale comentarii cu privire la aceste manifestaţii.

„Nu suntem de acord cu aceia care califică ceea ce se întâmplă (în Rusia) drept criză politică”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reacţionând pentru prima oară la mişcarea de protest de o amploare neobişnuită de la revenirea lui Vladimir Putin în fotoliul prezidenţial în 2012.

„Considerăm ca suficient de justificată fermitatea forţelor de ordine pentru a pune capăt tulburărilor ordinii publice”, a spus el, adăugând că acele cazuri individuale când poliţia a făcut exces de zel sunt în curs de examinare.

De la mijlocul lunii iulie, mii de persoane se reunesc în fiecare weekend la apelul opoziţiei în centrul Moscovei pentru a protesta împotriva respingerii candidaţilor opoziţiei la alegerile locale din septembrie. Sute de protestatari, printre care opozantul nr.1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, au fost arestaţi, uneori într-o manieră brutală, în cursul protestelor dintre care unele nu au fost autorizate. Ultima şi cea mai importantă manifestaţie organizată pentru a cere alegeri libere a reunit duminică la Moscova până la 60.000 de persoane. Manifestaţiile pentru alegerea corpului legislativ de la Moscova (Duma locală) reprezintă cea mai importantă mişcare de contestare în Rusia din 2011-2013, când ruşii au ieşit masiv în stradă împotriva a ceea ce ei au perceput ca fiind o presupusă fraudare a alegerilor prezidenţiale.